Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale din Rusia: o victorie „curată” a lui Vladimir Putin?


Duminică seara în Piața Manejului, la Moscova
Duminică seara în Piața Manejului, la Moscova

Mihail Gorbaciov: există „îndoieli considerabile” că rezultatele anunțate „reflectă adevărata dispoziție a societății”.


Premierul rus, Vladimir Putin a declarat ieri seara la Moscova în fața a 100 de mii de suporteri adunați în piața Manejnaia că a obținut o „victorie curată” la alegerile prezidențiale.

„Am câștigat într-o bătălie cinstită și corectă. Dar nu au fost numai alegeri pentru președintele Rusiei. A fost un test foarte important pentru noi toți, pentru întreg poporul nostru”.

Potrivit rezultatelor preliminare, Putin a obținut peste 64 la sută din voturi. Liderul comunist, Gennady Ziuganov s-a situat pe locul doi cu puțin peste 17 %, urmat de oligarhul Mihail Prohorov și naționalistul Vladimir Jirinovski cu peste 7 % și, pe ultimul loc, de Serghei Mironov, candidatul Partidului Spravedlivaia Rossia cu aproape 4 %.

De față la mitingul de ieri din piața Manejnaia, președintele Dmitri Medvedev a declarat că „întreaga țară și fiecare în parte avea nevoie” de victoria lui Putin. „Nu vom ceda această victorie nimănui”, a spus Medvedev care, potrivit înțelegerii cu Putin, urmează să facă rocada cu el în sens invers față de acum patru ani și să preia din nou funcția de prim-ministru.

Liderul comunist, Ziuganov a declarat jurnaliștilor că nu va recunoaște alegerile. Ziuganov a mai spus că partidul său consideră alegerile nelegitime, incorecte și netransparente.
Fostul președinte sovietic, Mihail Gorbaciov a declarat că există „îndoieli considerabile” dacă rezultatele anunțate „reflectă adevărata dispoziție a societății”.

Managerul campaniei lui Putin, vicepreședintele Dumei de Stat, Stanislav Govoruhin a spus că opoziția de orice factură ar calomnia deschis guvernarea. Govoruhin spune că încălcările la alegeri nu însumează nici un sfert de procent, iar în orice țară civilizată asemenea alegeri ar fi considerate corecte și valabile.

Figuri din tabăra opoziției și observatori independenți spun că ar fi existat mii de relatări despre încălcări și falsificări. În cursul zilei de duminică, fostul premier Mihail Kasianov, un lider al opoziției, de asemenea a pus sub semnul îndoielii legitimitatea alegerilor.
„ Nu vom recunoaște președintele ca un președinte legitim al tuturor rușilor și nu vom recunoaște Duma care nu reprezintă opiniile politice și poporul Rusiei”, a spus Kasianov. El a prezis că alegerile vor fi urmate de un val de proteste asemănătoare cu cele de după alegerile din 4 decembrie 2011 pentru Duma de Stat.

Magnatul metalurgic, Mihai Prohorov, ieșit pe locul trei, a declarat jurnaliștilor că nu va accepta nici un fel de ofertă de a deține funcții în guvern că își va crea propriul partid politic. Prohorov a spus că, indiferent de rezultate, consideră că a învins pentru că, în aceste alegeri, oamenii activi, care gândesc și cărora le pasă vor începe să formeze o nouă forță politică.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG