Linkuri accesibilitate

Este momentul potrivit pentru apropierea cu Bucureştiul?


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Comuniştii exagerează nişte evenimente şi le folosesc în scopuri propagandistice.”


Republica Moldova are, după şedinţa comună a guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti, şi un parteneriat strategic cu România în vederea apropierii de Uniunea Europeană. Ce înseamnă pentru Alianţa pentru Integrare Europeană relaţia cu vecina de la Vest? - l-a întrebat Vasile Botnaru pe analistul Igor Boţan:

Igor Boţan: „Eu cred că această şedinţă este de bun augur. E foarte important ca miniştrii să se cunoască personal şi să aibă o comunicare directă atunci când este cazul. De aceea eu salut această modalitate de punere cap-coadă a unor proiecte, astfel încât Republica Moldova într-adevăr să poată beneficia de susţinerea României.”

Europa Liberă: Dar acum, când Alianţa nu a căzut la pace referitor la candidatul pentru funcţia de preşedinte, face acest gest şi astfel electrizează situaţia în interiorul Alianţei. În plus, zgândăreşte muşuroiul opoziţiei comuniste, care a şi declarat: Guvernul să rămână in corpore acolo, în România, n-avem nevoie de ei. Este momentul potrivit pentru apropierea cu Bucureştiul?

Igor Boţan: „Dacă această abordare ar fi una, pe care am lua-o în consideraţie la modul serios, atunci niciodată nu va fi momentul potrivit pentru ca cele două guverne să aibă o şedinţă comună şi să discute pe marginea unor proiecte concrete. Sigur că ar fi fost foarte bine dacă era ales şeful statului şi nu existau astfel de factori iritanţi. Dar să nu uităm că opoziţia comunistă a criticat foarte dur şi refacerea, şi aducerea într-o albie mai normală a relaţiilor cu Ucraina.”

Europa Liberă: Asta după ce comuniştii au beneficiat de relaţiile cu Ucraina.

Igor Boţan: „Exact. Exact, dacă luăm în consideraţie că Chişinăul totuşi a reuşit să stabilizeze relaţiile cu Ucraina, care este o ţară foarte importantă pentru noi, iar apoi face acelaşi lucru, adică continue normalizarea şi aducerea într-un făgaş de cooperare a relaţiilor cu România, ne putem lesne da seama că comuniştii folosesc doar drept pretexte aceste evenimente, pentru a-şi promova propriile interese politice. Nimic mai mult.”

Europa Liberă: E o chestiune ingrată să discuţi pe argumentele propagandistice ale opoziţiei. Şi totuşi, Partidul Comuniştilor se teme că România are un gând ascuns să înghită Republica Moldova prin acordarea de cetăţenie în special. Este de discutat pe seama acestui argument?

Igor Boţan: „Orice idei pot fi dezbătute, numai că Partidul Comuniştilor exagerează nişte evenimente şi le foloseşte în scopuri propagandistice. Să nu uităm că în 2009 Partidul Comuniştilor promova ideea menţinerii Republicii Moldova pe harta lumii. Iată Alianţa pentru Integrare Europeană aproape de trei ani este la guvernare. Ce s-a schimbat în statutul Republicii Moldova? Nimic, atâta doar că Republica Moldova a reuşit să-şi refacă relaţiile cu Ucraina şi iată că încetul cu încetul începe să dezvolte proiecte în relaţiile cu România. Ce este rău în asta? În privinţa cetăţeniei româneşti pentru cetăţenii Republicii Moldova – România nu poate proceda altfel, pentru că este în permanenţă acuzată că în 1940 a lăsat de izbelişte acest teritoriu şi cel puţin trebuie să repare greşeala pe care a făcut-o atunci, să ofere posibilitatea redobândirii cetăţeniei urmaşilor celor care au pierdut-o pe nedrept şi în pofida voinţei lor. Deci, este un lucru absolut normal, firesc. În ceea ce priveşte ideile ascunse – nu există şi nu a existat niciodată un proiect unionist în România. Au existat cercuri de politicieni, care au vorbit pe marginea ideii unioniste şi la Chişinău. Ce este şi mai interesant, în 20 de ani au existat doar lozinci şi niciodată nu a existat un proiect unionist.”

Europa Liberă: Iată că apare un curent unionist care devine tot mai vocal.

Igor Boţan: „Da, este unul din multele curente, hai să zicem aşa, fiindcă, în afară de retorică şi de aprecieri ale trecutului istoric, acest curent puţin ce oferă. Adică nu putem vorbi despre un proiect, care să poată fi implementat.”

Europa Liberă: Un test de fezabilitate pentru ideea unirii, care ar fi?

Igor Boţan: „Eu mi-am răspuns mie la întrebarea: de ce până acum nu a fost organizat nici un referendum vis-a-vis de o idee unionistă şi am ajuns la concluzia că nu convine nici unioniştilor, nici anti-unioniştilor. Fiindcă unioniştii se tem că rezultatul va fi prea mic pentru ei, iar ceilalţi se tem că rezultatul va fi prea bun. Şi chestia asta nu convine nici unora, nici altora.”

Europa Liberă: Dar acum iată o să ajungă justiţia să se pronunţe dacă unionismul în general este distrugător pentru stat sau nu.

Igor Boţan: „Eu nu ştiu ce poate spune Curtea Constituţională în acest caz, dar cred că cetăţenii trebuie să aibă dreptul să pună în dezbateri şi să promoveze tot felul de idei, dacă aceste idei nu prejudiciază interesul altora. Trebuie să fim realişti şi să înţelegem: dacă e vorba de edificarea statului independent Republica Moldova acest lucru trebuie făcut în proiectul integrării europene. Nu are Republica Moldova resurse să-şi permită o existenţă fără a adera la un proiect cu perspective mari. Şi din punctul meu de vedere integrarea europeană este cel mai fezabil proiect, pe care Republica Moldova îl poate implementa. Această strategie a fost promovată chiar de Partidul Comuniştilor. Dacă Republica Moldova îşi va permite o oscilaţie şi va abandona vectorul european în favoarea celui est-european, atunci Republica Moldova pur şi simplu va fi ignorată de Uniunea Europeană, iar Federaţia Rusă va lăsa Republica Moldova în această situaţie de incertitudine, fiindcă are probleme mult mai importante de rezolvat. Iar pentru noi asta ar fi un mare eşec.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG