Linkuri accesibilitate

Umbra lui Putin la Bucureşti (România liberă)


Încrederea în guvern s-a dublat după demisia lui Emil Boc (EvZ).


Editorialul României libere, semnat astăzi de Sabina Fati, arată cât de complicată este misiunea la care pare să se fi înhămat preşedintele român Traian Băsescu: să clădească o punte suficient de solidă între România şi Rusia, într-un timp foarte scurt şi în condiţiile în care între cele două stat rămân câteva subiecte de nerezolvat: problema armatei a 14-a din Transnistria, pe care Bucureştiul nu a abordat-o niciodată frontal, bazele militare americane din România, cu deosebire cea de la Deveselu, implicarea tot mai evidentă a României în destinul Basarabiei. Singurul material din care ar putea fi clădită această punte, arată comentariul din România liberă, sunt afacerile. Este ceea ce ar trebui citit sub sintagma „relaţii pragmatice”. Din păcate, „dosarul româno-rus este plin de resentimente, de ameninţări mai mult sau mai puţin reale, pe care Traian Băsescu nu le poate ignora cu diplomaţie, (un dosar plin) de temeri, de intrigi, de nevoia unui inamic extern în campania electorală şi de contradicţii prea mari pentru a proiecta o reconciliere pe termen scurt”.

Cotidianul Evenimentul zilei prelucrează datele din sondajul de opinie realizat de CSOP după instalarea la conducerea guvernului de la Bucureşti a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Cu rezultate strânse, în care creşterile sau scăderile sunt de 3-4 procente, jurnaliştii citesc totuşi un trend ascendent pentru principalul partid aflat la putere – Partidul Democrat Liberal, - pentru guvern şi pentru premier. Dacă noul premier a avut timp să crească şi deja să mai scadă în preferinţele alegătorilor, aflându-se acum umăr la umăr cu principalii lideri ai opoziţiei, în schimb încrederea în guvern s-a dublat după demisia lui Emil Boc. Acelaşi sondaj indică o cădere cu patru procente (ceea ce reprezintă cam 25% din încrederea exprimată anterior) pentru Partidul Poporului, condus de patronul OTV Dan Diaconescu. Dar cu siguranţă marele câştig înregistrat este creşterea încrederii în justiţie, ca urmare a sentinţelor pronunţate în câteva dosare de mare corupţie.

Noul guvern ascunde totuşi vulnerabilităţi grave - arată un comentariu semnat de Liviu Avram în Adevărul. Dovada ar constitui-o un protocol semnat între un minister şi sindicatul vameşilor din România şi pe care jurnalistul îl „traduce” pe înţelesul cititorilor: premierul Ungureanu a cerut recuperarea a 2 miliarde de lei datorii către fisc, în următoarele două luni. Mare parte din aceste sume trebuiau colectate prin ineficientul sistemul vamal. Era limpede că recuperarea trebuia transferată către structuri mai harnice. Aceasta ar fi dus la concedieri şi la pierderea aşa-numitelor stimulente de colectare. Sindicatul vameşilor a „şantajat” deci, guvernul, cu proteste, ceea ce a dus la înţelegerea ţinută departe de ochii lumii, arata Liviu Avram în Adevărul.
XS
SM
MD
LG