Linkuri accesibilitate

Prețul la carburanți şi lucrările agricole


Vasile Mîrzenco: „Fermierii în fiecare an scad în număr, cei activi care pot să-şi ofere forţa de muncă pleacă din sat.”

De astăzi ar fi să înceapă Noul An Agrar, iar ţăranii pot începe arăturile şi să lucreze pămîntul. Alla Ceapai a stat de vorbă cu Vasile Mîrzenco, preşedintele Federației Nationale a fermierilor din Moldova despre impactul asupra lucrărilor de primăvară al scumpirii preţului la carburanţi.


Vasile Mîrzenco: „Îi afectează la modul direct, îi afectează negativ fiindcă sporul de preţ la carburanţi se duce direct la costul de producţie. Şi vor creşte cheltuielile pe unitatea de producţie, în situaţia când producţia noastră şi aşa nu este competitivă nici pe piaţa internă, nu mai vorbim de pieţele externe. Este o situaţie alarmantă din punctul nostru de vedere. De fiecare dată, primăvara, când ţăranii, agricultorii se pregătesc de ieşirea în câmp scumpesc motorina, la sezon când volumul lucrărilor este în creştere, la recoltare, la lucrările de îngrijire a culturilor la fel - sporuri la preţ. Nu putem să înţelegem, fiindcă a fost barilul şi mai scump decât este acum pe piaţa mondială, dar importatorii speculează cu aceasta, că a crescut la bursă costul unui baril de ţiţei şi din această cauză chipurile sunt nevoiţi să majoreze preţurile.”

Europa Liberă: Aflaţi în faţa acestei probleme cum totuşi se descurcă fermierii şi agricultorii noştri?

Vasile Mîrzenco:
„Fermierii în fiecare an scad în număr, cei activi care pot să-şi ofere forţa de muncă pleacă din sat în oraş sau pleacă peste hotare. Şi pe an ce trece în agricultură rămân tot mai puţini şi mai puţini agricultori. Iar o mare parte din ţărani care nu au ieşire, sunt pedepsiţi prin aceste vandalii prin care se măresc preţurile la tot ceea ce se procură şi se utilizează în agricultură şi pe toate căile se face ca preţul la producţia agricolă să fie în descreştere. Anul trecut, fermierii au cheltuit la un kilogram de cartofi în jur de 1 leu şi 60 de bani - 1 leu şi 70 de bani şi acum vând cartofii, de la depozit de la Nord din satul Briceni, cu 50 cu 60 de bani kilogramul de cartofi.”

Europa Liberă: Scumpirea carburanţilor se va răsfrânge asupra preţurilor la producţia agricolă?

Vasile Mîrzenco: „Desigur că producţia va creşte în preţ. Dar mai ales anul acesta când avem o situaţie foarte dificilă în ceea ce priveşte supravieţuirea semănăturilor de toamnă. Noi vom avea deficit de grâu alimentar pe piaţa internă. În această situaţie cresc preţurile la carburanţi, în această situaţie nu se subvenţionează procurarea îngrăşămintelor de către agricultori prin administrarea cărora s-ar asigura spor la recoltă şi spor în calitatea grâului.”

Europa Liberă: Cum aşteaptă agricultorii să fie, totuşi, ajutaţi din partea statului?

Vasile Mîrzenco:
„Ar trebui în această situaţie Guvernul să se gândească să diminueze accizele pentru motorina utilizată în agricultură sau chiar să le anuleze accizele la importul de motorină pentru agricultură. Noi am mai ridicat această întrebare că de ce ţăranul care şi aşa e vai de capul lui procură motorina la acelaşi preţ pe care o procură businessmenii, bancherii care iau motorina de la staţia de alimentare. Noi vom vedea, dacă către începerea lucrărilor agricole de primăvară, Guvernul nu va lua măsuri în ceea ce priveşte sporirea sprijinului pentru agricultori, fiindcă aceste 400 de milioane de lei pe care le-au alocat în bugetul de stat sunt prea insuficiente pentru sprijinul agriculturii în Republica Moldova. În situaţia anului acesta ele ar trebui dublate, fiindcă viile sunt afectate de ger, nu se ştie ce o să fie cu livezile şi v-am spus deja ce este cu semănăturile de grâu de toamna şi orz.”

Europa Liberă: Adică să înţelegem că subvenţiile în agricultură practic nu sunt o soluţie în aceste condiţii?

Vasile Mîrzenco:
„În mărimea în care le oferă Guvernul nostru această nu este o soluţie, sprijinul este prea mic.”

Europa Liberă: Ajută ele la acoperirea cheltuielilor pentru lucrările agricole şi pentru carburanţi?

Vasile Mîrzenco:
„Nu trebuie să acopere în totalmente cheltuielile, dar măcar o parte din cheltuieli să fie acoperite de acest sprijin, de aceste subvenţii. În afară de aceasta foarte puţini agricultori au acces la aceste subvenţii. Dar subvenţiile nu sunt direcţionate pentru procurarea motorinei, îngrăşămintelor. Ele sunt direcţionate pentru acoperirea unei părţi din cheltuieli ce ţin de investiţii în agricultură: procurarea tehnicii agricole, procurări de utilaje, nu pentru a procura seminţe de calitate, nu pentru a procura motorină, îngrăşăminte, pesticide.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG