Linkuri accesibilitate

Mitropolia Moldovei: integrare europeană, dar cu specific naţional


Biserica ortodoxă din Moldova a criticat recomandările emisarului ONU pentru libertatea religiei.


Raportorul Special al ONU privind libertatea religiei Heiner Bielefeld a prezentat acum o săptămînă Consiliului pentru Drepturile Omului raportul privind misiunea sa în Republica Moldova din toamna anului trecut. Heiner Bielefeldt a făcut un apel către Guvernul moldovean să manifeste iniţiativă în adoptarea unei legi anti-discriminare precum şi măsuri de încurajare a dialogului inter-religios şi combaterea urii religioase. Astăzi, într-un comunicat de presă, Mitropolitul Moldovei Vladimir şi-a exprimat nemulţumirea faţă de concluziile raportorului ONU, spunînd că „pretenţiile expuse de Heiner Bielefeldt în apărarea minorităţilor religioase şi sexuale urmăresc de fapt încălcarea majorităţii cetăţenilor ortodocşi din Moldova”. Mai multe despre poziţia Mitropoliei Moldovei, dar şi a Mitropoliei Basarabiei relatează Alla Ceapai.

Referindu-se la opinia raportorului ONU Heiner Bielefeldt despre statutul privilegiat al Bisericii ortodoxe din Moldova, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, cel care a prezentat în faţa presei mesajul Mitropolitului Vladimir, consideră că religia ortodoxă nu trebuie pusă pe picior de egalitate cu alte confesiuni religioase din Moldova:

„Noi ne dăm foarte bine seama că Guvernul este pus în situaţia de a realiza angajamentele. De ce să nu fim noi integraţi în această comunitatea europeană, dar cu specificul nostru naţional. Ţara noastră este ortodoxă şi dorim ca acest spaţiu etnogenetic să rămînă asemenea, să nu fie alterat şi să nu fie combinat, să nu fie amestecat într-un amalgam de confesiuni religioase, care urmăresc vădit scopul diminuării valorilor spirituale.”

Cît despre un alt angajament asumat de Guvernul Republicii Moldova faţă de Uniunea Europeană şi anume adoptarea legii anti-discriminare, protoiereul Vadim Cheibaş spune că Mitropolia Moldovei va susţine şi în continuare excluderea minorităţilor sexuale din această lege:

„Ce ţine de orientare sexuală este un know how pentru legislaţie care deranjează, deoarece anterior societatea a fost deprinsă că cei care sunt de orientare sexuală netradiţională erau excomunicaţi din societate, erau prigoniţi. Acum legislaţia brusc se reorientează în inversul celei care a fost.”

Mitropolia Basarabiei optează şi ea ca minorităţile sexuale să nu se regăsească în legea anti-discriminare. Dar cît priveşte toleranţa religioasă, secretarul Mitropoliei Basarabiei, Ioan Cosoi, consideră că în Republica Moldova toate cultele religioase înregistrate se bucură de privilegii egale:

„Indiferent care cult ar fi majoritar în Republica Moldova, cei care sunt minoritari undeva se vor plînge pe cel care este majoritar. Desigur că Mitropolia Moldovei ca biserică ortodoxă într-un timp a avut un privilegiu mare din partea statului, mai ales în perioada comunistă şi probabil în ziua de astăzi atenţia guvernanţilor nu este atît de sporită faţă de Mitropolia Moldovei, probabil pe ei îi deranjează acest lucru.”

Am întrebat mai mulţi cetăţeni întîlniţi ocazional pe străzile Chişinăului dacă o lege anti-discriminare ar promova mai multă toleranţă în societatea moldoveană:

„Eu consider că ar trebui o astfel de lege, pentru ca să ne stimăm unii pe alţii, pentru că suntem oameni.”

„Anti-discriminarea adică să permitem ceea ce poate este acceptabil în alte state, dar pentru mentalitatea noastră, pentru poporul nostru creştin ortodox a astfel de lege nu este acceptabilă.”

Europa Liberă: V-ar deranja ca minorităţile sexuale să fie incluse în legea anti-discriminare?

„Nu că m-ar deranja, dar nu e locul lor potrivit acolo. Nu trebuie de exclus complect, dar trebuie să le fie dat un loc unde să le fie şi lor confortabil şi comod, dar să nu încurce celorlalţi.”

„Suntem toţi la fel, egali şi avem aceleaşi drepturi.”

Au fost voci culese la întîmplare pe străzile capitalei.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG