Linkuri accesibilitate

In memoriam: Şerban Rădulescu Zoner (1929-2012)


Şerban Rădulescu-Zoner
Şerban Rădulescu-Zoner

Liberal prin excelenţă şi istoric din vocaţie, un model pentru toţi cei care vor să facă politică pentru interesul naţional.


Astăzi a decedat istoricul român Şerban Rădulescu-Zoner, deţinut politic (1959-1962), deputat din partea Partidului alianţa civică şi din partea Partidului naţional liberal şi preşedinte al Alianţei Civice între 2001-2007. A fost unul dintre cei mai activi promotori ai condamnării oficiale a regimului comunist.
Mai multe de la Sabina Fati:

Odata cu moartea lui Serban Radulescu-Zoner, liberalismul romanesc isi pierde ultimul exponent al eticii militante, unul dintre puținii politicieni, daca nu cumva singurul, care nu a acceptat nici un fel de compromis, iar atunci cind lucrurile au evoluat impotriva principiilor sale s-a retras din politica. A ramas, insa, un observator atent si critic al scenei romanesti. A fost deputat al Partidului Alianta Civica si apoi al Partidului National Liberal pina in 2000.

Serban Radulescu-Zoner a murit la 82 de ani, dupa ce in ultimii 22 de ani, deci de la caderea comunismului, a fost un sustinator al lustratiei, al scoaterii din ecuatia publica romaneasca a colaborationistilor regimului Ceausescu.

In ultima lui carte „A fost un destin. Amintiri, marturii, dezvaluiri”, aparuta la Editura Paideia, Serban Radulescu-Zoner isi povesteste in peste 500 de pagini aventurile. A fost condamnat politic la zece ani de temnita grea in 1959, dar inainte de acest moment a reusit sa pacaleasca politia stalinista din Romania, traind o viata de fugar si ascunzinduse vreme de 11 ani. Inainte de razboi a intrat in Partidul National Liberal, iar in 1946, cind in Romania au fost lasate sa participe la alegeri si partidele istorice, s-a implicat activ in campania electorala. Toti cei care au facut politica la vedere in aceste partide au ajuns apoi la inchisoare unde de altfel au si murit marii lideri ai Romaniei Mari.

In 1962, dupa iesirea sa din inchisoare, Serban Radulescu-Zoner a devenit istoric, incercind sa se inteleaga ce s-a intimplat cu Romania si cu oamenii ei dupa ce tara a intrat sub influenta Uniunii Sovietice. In memoriile sale omul politic si istoricul adauga fragmente din dosarul sau de securitate, inclusiv liste cu persoane care l-au turnat, prieteni si adversari, dar si un opis al calailor sai: oameni care l-au condamnat, batut, hartuit sau umilit. In contrapondere, cartea lui Serban Radulescu-Zoner ii descrie pe toti cei care l-au ajutat, l-au salvat, l-au adapostit si au riscat pentru el.

Serban Radulescu-Zoner, liberal prin excelenta si istoric din vocatie ramine un model pentru toti cei care vor sa faca politica pentru interesul national si nu din oportunism, din pasiune si nu pentru a parveni, dar mai ales tinind cont de un cod al onoarei si de bunul simt.
XS
SM
MD
LG