Linkuri accesibilitate

Comerţul fără frontiere


Eu cred că acest comerţ stradal fără frontiere ne sluţeşte niţel urbea.

Acum cîteva săptămîni, edilii au interzis comerţul în jurul pieţei centrale, pe străzile Armeană şi Varlaam, iar poliţia a evacuat, în drciul nopţii, tejghelele, cutiile şi lăzile vînzătorilor ambulanţi. Gestul ăsta hotărît venea după ani de zile de ezitări, avertismente şi vorbărie sterilă, ani în care antisanitaria a înflorit acolo. Mulţi atunci le-au plîns de milă vînzătorilor ambulanţi, mulţi au criticat sau au salutat decizia edililor, şi eu însumi am fost pătruns de sentimente amestecate.

Ei bine, decizia primăriei s-a dovedit a fi un simplu balon de săpun. Pe strada Varlaam comerţul cu lactate şi cu găinuşe se practică nestingherit şi pare să nu mai aibă frontiere. Zeci de gospodine îşi expun produsele alimentare pe trotuarul peste care se aşază praful stîrnit de microbuze. Aşadar, edilii şi-au temperat elanul justiţiar, au luat apă în gură, iar comericanţii ambulanţi savurează gustul victoriei.

Această stare de fapt conţine detalii îngrijorătoare, după părerea mea. Îngrijorătoare este, în primul rînd, inconsecvenţa edililor. Ei dau impresia că nu ştiu ce să facă, că nu au habar cum să rezolve problema cu comercianţii ambulanţi. Adineaori declarau ritos că curăţă străzile din centrul capitalei, iar acum par a contempla resemnaţi busculada de pe strada Varlaam. Poate au realizat că au greşit? Sau poate s-au speriat că vînzătorii ambulanţi pot îngroşa rîndurile comuniştilor protestatari? Sper foarte mult că asta e singura problemă pe care ei nu o pot soluţiona. Că dacă mai sînt şi altele pe care le rezolvă în aceeaşi manieră...

Ridică semne de întrebare şi comportamentul vînzătorilor din stradă. E adevărat că viaţa le este dificilă, dar faptul că îi doare-n cot de antisanitarie, de propunerea edililor de a vinde în alte locuri, faptul că ignoră metodic nu numai primăria, ci şi sănătatea cumpărătorilor mi se pare greu de digerat.

Eu cred că acest comerţ stradal fără frontiere ne sluţeşte niţel urbea. Nu vreau ca vînzătorii ambulanţi să fie luaţi în şuturi şi alungaţi de-acolo fără să li se ofere o alternativă. Dar nici nu agreez ceea ce avem acum pe strada Varlaam. Însă dacă nici edilii nu pot face nimic, strădaniile unui ziarist sînt cu siguranţă apă de ploaie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG