Linkuri accesibilitate

Cozile lungi la ghişeele funcţionarilor


… ar putea să se reducă considerabil odată cu dezvoltarea serviciilor de e-guvernare.


Cozile lungi la ghişeele funcţionarilor şi peregrinările cetăţenilor prin instituţiile de stat, pentru a obţine un act public, ar putea să se reducă considerabil odată cu dezvoltarea serviciilor de e-guvernare, care oferă posibilitatea de a comanda la distanţă, rapid şi simplu, acte şi servicii ale autorităţilor publice. Centrul de Guvernare Electronică, instituţie publică creată de Guvern în anul 2010, îşi propune să treacă pe suport electronic, pănă la sfârşitul acestui an, mai multe servicii publice. Asta ar însemna că cetăţeanul va putea să-şi plătească taxele, să obţină cazierul juridic sau autorizaţii în construcţie fără a interacţiona cu funcţionarii, spune Stela Mocanu, directorul Centrului de Guvernare Electronică:

Stela Mocanu (în prim plan)
Stela Mocanu (în prim plan)
„Prin proiectele de e-guvernare pe care le dezvoltăm asistăm Guvernul în procesul de reformă a sectorului public. Scopul este să îmbunătăţim eficienţa operaţională în Guvern şi calitatea serviciilor prestate, utilizând tehnologia informaţională. În acest an vom lansa primele 4 servicii electronice. În paralel mai lansăm un proiect de digitalizare a arhivei stării civile. Acest proiect va permite obţinerea în format digital a certificatelor mai multor servicii publice, mult mai simplu şi mai rapid”.

Am întrebat-o pe Stela Mocanu, ce servicii sau date deschise poate să acceseze cetăţeanul, la modul practic, în prezent:

„Astăzi cetăţenii, la modul practic, pentru a consulta datele guvernamentale cu caracter public, datele deschise, pot accesa aceste seturi de date la adresa www.data.gov.md. În curând Centrul de Guvernare Electornică va lansa portalul www.service.gov.md care va reprezenta acel ghişeu unic de acces al cetăţenilor la toate serviciile publice. Dacă vorbim de scrisori, petiţii, solicitări adresate funcţionarilor publici, scopul nostru este să asigurăm că aceste solicitări ajung la funcţionarul public şi la demnitarii de stat şi că răspunsurile vin mult mai repede decât de obicei. Ceea ce putem să facem astăzi e să utilizăm poşta electronică, emailul în comunicarea cu cetăţenii, să tratăm cu aceeaşi responsabilitate şi seriozitate solicitarea în format digital la fel ca şi pe cea primită pe suport de hârtie”.

Moldovenii deja beneficiază de servicii electronice în mai multe domenii. La moment în Republica Moldova sunt disponibile servicii în format digital oferite de Poliția Rutieră, Fisc, Registru, Cadastru şi Sistemul bancar.

Vlad Spânu
Vlad Spânu
Cu toate acestea, R.Moldova ar fi cu cel puţin 10 ani în urmă faţă de statele din Occident în ce priveşte punerea tehnologiilor informaţionale în slujba cetăţeanului, dar poate depăşi acest handicap în timp relativ scurt, tocmai graţie utilizării principiilor guvernării electronice, este de părere preşedintele Fundaţiei Moldova, Vlad Spânu, stabilit de mai mulţi ani în Statele Unite:

„Este o oportunitate acum să depăşim această distanţă, aici voi da exemplul Africii care, neavând telefonie terestră, dar era nevoie de investiţii enorme, a trecut dintro dată la telefonie mobilă şi astfel s-a făcut un salt enorm de vreo 50 de ani. Şi Moldova ar putea să facă nişte paşi care nu s-au făcut pană acum şi sa ajungem din urmă ţări dezvoltate cum sunt SUA şi altele. Estonia este cel mai bun exemplu în acest sens. Estonia a trecut totul la guvernarea electronică, se plătesc facturile on-line, omul nu mai stă la coadă”.

Deocamdată, moldovenii pierd ore şi chiar zile întregi, uneori fiind nevoiţi să se rupă de la muncă, pentru a-şi perfecta actele, achita taxele sau a-şi rezolva anumite probleme cu statul. Este şi cazul Svetlanei Mereacre,din satul Costeşti, Ialoveni, care, venită vara trecută din Italia, unde lucrează de mai mulţi ani, să-şi perfecteze actele pentru echivalarea diplomei de studii superioare, a simţit pe piele proprie calvarul statului la cozi. Timp de o lună cât s-a aflat în Moldova, femeia spune că nu a reuşit să-şi perfecteze toate actele:

Svetlana Mereacre
Svetlana Mereacre
„La Ministerul Educaţiei altă listă cu alt şir de acte, pe care iar din nou trebuie să le faci. Te duci la şcoala unde ai învăţat, în cazul meu Academia de Arte, de acolo nu ţi le da intro zi, iar asteaptă cam o săptămână, că trebuie să-ţi facă programa analitică, să-ţi dea confirmare ca ai făcut scoala asta, notele, de acolo te duci în altă parte şi iar din nou alte acte, timp pierdut, noi aici avem timp limitat, trebuie să te întorci înapoi la muncă şi eşti nevoit să faci procură pe altă persoană, ca să termine lucrul”.

228 de ore de stat la coadă la ghişeu – atâta timp pierde anual o companie din R. Moldova doar pentru a plăti taxele către stat, potrivit unui studiu efectuat de Banca Mondială. Republica Moldova se află pe locul 106 din 183 de ţări după timpul rezervat plăţii taxelor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG