Linkuri accesibilitate

Demisia lui Sorin Frunzăverde, primvicepreședinte PDL (România Liberă)


Istoria basarabeanului Simion Plămădeală (Evenimentul zilei).


Doua ziare romanesti - Evenimentul zilei si Jurnalul national - scriu despre Simion Plamadeala, basarabeanul care a plecat din tara lui spre rasarit, ca sa nu fie profesor de limba rusa pe Prut. Reportajul, din Evenimentul zilei noteaza atmosfera in care Simion Plamadeala a fost decorat de catre statul roman in satul lui natal, Grinauti, din apropiere de Balti. A primit din partea presedintelui Traian Basescu Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, categoria A, „Literatura”, pentru ca a fost si a ramas poet.

Desigur, in Kazahstan n-a trait din poezie, ci a fost electrician in mina, la Karaganda. Acum are 77 de ani. A strans acasa peste 3000 de carti in romaneste, cu grafie latina adica. Pentru grafia latina a devenit el nesuferit autoritatilor din Basarabia trecuta la rusi si a trebuit sa plece, a precizat fostul deputat moldovean Vasile Soimaru. Evenimentul zilei retine numele oficialilor romani si moldoveni care au luat parte la ceremonia de decorare, dar si pe cel al scriitorilor romani Ana Blandiana si Romulus Rusan, care au fost alaturi de cel sarbatorit.

Presa acorda si astazi spatii mari demisiei din Partidul Democrat Liberal a lui Sorin Frunzaverde, care ocupa functia de primvicepresedinte. Cristian Campeanu, de la Romania libera, face o legatura intre acest incident si confruntarea care se pare ca a avut loc luni, la sedinta PDL. Democrat-liberalii, sustine acest comentator, ar fi profitat de absenta din tara a presedintelui Traian Basescu pentru a-l incolti pe premierul independent Mihai Razvan Ungureanu pe tema sumelor suplimentare promise primariilor puterii. Nu fuga lui Frunzaverde este o catastrofa pentru PDL, scrie Cristian Campeanu, ci torpilarea actualului guvern si a actualului prim ministru. Cei care vor sa-l compromita pe Ungureanu chiar isi doresc un partid de 7-8%, cat mai nereformat. Daca nu va fi asa, vor fi dati la o parte de o noua generatie de oameni politici.

Editorialul aceluiasi cotidian demonstreaza in mai multe feluri ca Ayatollahul de Caras Severin, cum era numit in judet Sorin Frunzaverde, nu avea motive sa plece din partid. Avea functie, influenta si perspective pe termen lung. In acest conditii, nu trebuie desconsiderata nici ipoteza ca el ar fi mers la liberali cu o misie precisa: aceea de a sprijini refacerea aliantei dintre PDL si PNL, inaintea alegerilor din 2014, la care actualul premier Mihai Razvan Ungureanu ar putea sa candideze.

Cristian Tudor Popescu scrie pe aceeasi tema in Gandul.info si nu pierde prilejul sa pomeneasca de „atitudinea de hitlerjugend in spilhozan a lui Emil Boc”. In acelasi timp, avertizeaza: „Marginalizarea sau posibilul colaps al unui partid de asemenea dimensiuni creeaza un vacuum politic in care, nu voi obosi sa repet, pot patrunde mutanti politici monstruosi. S-a mai intamplat in 2004”
XS
SM
MD
LG