Linkuri accesibilitate

Primăria, transportul public și soarta microbuzelor


Adrian Boldurescu: „treptat, conform strategiei, o să trecem la transport de capacitate medie şi apoi sporită”.


Înlocuirea microbuzelor de la Chișinău cu mijloace de transport în comun mai eficiente și confortabile se numără printre obiectivele Primăriei, dar este unul pe termen lung, sau foarte lung. Prioritatea de moment rămâne siguranța microbuzelor și menținerea prețului călătoriei la un nivel cât mai mic posibil. Sunt principalele idei desprinse dintr-un interviu acordat de șeful Direcției de transport a primăriei, Adrian Boldurescu, corespondentei noastre Alla Ceapai într-o săptămână în care a început testarea tehnică anuală a microbuzelor de rută din Chișinău:

Europa Liberă: Domnule Boldurescu, cum ar trebui să se pregătească conducătorul auto de această testare tehnică?

Adrian Boldurescu: „Să-şi aducă maşina la toate actele normative care prevăd cum trebuie să fie dotată aceasta. Să nu aibă probleme, defecte la direcţie, să nu aibă careva probleme la frâne, să nu aibă geamuri sparte, salonul să nu fie murdar, scaunele să fie în stare bună, să nu fie rupte. La exterior să nu aibă rugină, careva julituri, zgârieturi. Deci, să corespundă normativelor şi actelor care activează în republica Moldova, mă refer la normative tehnice.”

Europa Liberă: Microbuzele care nu vor trece această testare şi cele care eventual nu vor corespunde normelor tehnice vor fi retrase de pe rută. Pot fi ele înlocuite?

Adrian Boldurescu: „Practica ne arată că maxim avem din 1840, 1870 de unităţi de transport care le avem înregistrate în municipiul Chişinău care prestează servicii sau sunt supuse reviziei tehnice, practica ne arată că, în decurs de o săptămână-două, termenul care li se dă iniţial şi în caz dacă nu trec din prima încercare li se mai dă un termen de încă o săptămână-două pentru înlăturarea problemelor care sunt depistate şi sunt trecute. Le trec toţi practic, dacă există unul două care nu le trec.”

Europa Liberă: Domnule Boldurescu, sunt voci care spun că mai bine microbuzele ar fi scoase de pe rută şi înlocuite, de exemplu, cu autobuze, care în opinia unora ar fi mai comode nu doar pentru cetăţeni, ar facilita şi traficul şi apoi şi cotul unui bilet e mai mic. În ce stare e transportul public în municipiul Chişinău?

Adrian Boldurescu: „Pe de o parte sunt de acord cu unele voci, pe care le spuneţi şi dvs. şi pe care le auzim şi noi, dar pe de altă parte nu sunt de acord cu ceea ce spun oamenii. Noi am început şi chiar în ultimul an se vede o atenţie sporită din partea Primăriei faţă de transportul public sunt procurate mai multe troleibuze şi lucrăm acum la alte programe mai ample.

Oricum este şi strategia care asta şi spune că în timpul apropiat oricum vom trece la transport de capacitate medie sau mare, nu la microbuze.
Dar nu putem renunţa acum la microbuze, trebuie să intrăm şi noi în situaţia posesorilor unităţilor de transport care au investit în ele şi ne-au intrat în situaţie în anii 1997, 1995, când am avut probleme mari, dânșii au investit, ne-au ajutat în problemele date. Cred că microbuzele vor mai circula careva timp, dar treptat, conform strategiei, o să trecem la transport de capacitate medie şi apoi sporită. Asta este tendinţa. Şi Primăria face destul de mari investiţii pentru dezvoltarea transportului public. La moment avem destul transport public pentru municipiul Chişinău.”

Europa Liberă: Cât de justificate sunt solicitările şoferilor de microbuze de a mări taxa pentru o călătorie, bunăoară se spunea că o călătorie ar putea ajunge şi la 7 lei?

Adrian Boldurescu: „Da într-adevăr sunt unii administratori care au solicitat de la 6.25 până la 6.68 de lei. Nu mă voi expune la moment cât de justificate sunt, cert este că din 19 administratori, 14 au depus solicitări de majorare, dar nu s-a văzut acea tendinţă de a depune cât mai urgent aceste solicitări, mă refer din punct de vedere procedural, pentru că este o procedură de a depune aceste solicitări şi Direcţia are şi o metodologie de calcul. Nu s-a văzut că este o problemă mare şi fără ea nu se poate trece, adică fără majorarea obligatorie a călătoriei să nu putem activa mai departe. Această problemă a fost prezentată destul de lejer şi lent, în decurs de trei săptămâni, sau chiar de luni de zile au depus solicitări doar 14 administratori, mai sunt încă vreo patru administratori care nu au depus.

Şi ne punem şi noi semne de întrebare de ce o parte vor majorări la călătorie, dar alţii nu vor. O să examinăm şi o să ne expunem. Vom trimite Direcţiei economie, Direcţiei finanţe, apoi Consiliului Municipal Chişinău şi aleşii poporului, consilierii vor vota majorarea sau nu a preţului, nu Direcţia transport decide.”
XS
SM
MD
LG