Linkuri accesibilitate

Bizarerii cu conţinut antioccidental


Excesele de retorică pro-discriminare ale unor preoți își dau mîna cu „Nezavisimaia Moldova”.


Legea antidiscriminare, deşi nu a fost încă adoptată de Parlament, provoacă deja mînia unor concetăţeni de-ai noştri. Iar vocile astea nemulţumite conţin accente stridente antioccidentale. Printre cei care resping categoric legea antidiscriminare se numără şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei, subordonate Bisericii Ruse. Ei declară răspicat că Moldova e pămîntul sfînt al ortodoxiei pe care îl vor apăra de influenţele nefaste ale europenilor. Sînt categorici, hotărîţi, dar şi amuzanţi uneori.

Iată, bunăoară, deunăzi, am văzut pe sticlă un preot ortodox care critica copios sus-pomenita lege şi care, pentru a-şi justifica reticenţa, a invocat un argument foarte curios. Deşi se ştie că adoptarea legii e o condiţie pentru liberalizarea vizelor cu UE, preotul ortodox zicea că neacceptarea legii nu îi va împiedica pe moldoveni să circule prin Europa. Şi asta pentru că ar exista, în opinia lui, un milion de moldoveni care au cetăţenie română. Prin urmare, opina preotul, aceşti cetăţeni moldo-români pot cutreiera Europa şi fără ca Parlamentul să adopte Legea antidiscriminare. Mi s-a părut oarecum ciudată aserţiunea asta. Păi, ce ne propune de fapt acest reprezentant al Mitropoliei Moldovei? Să ne facem cu mic, cu mare paşapoarte româneşti? Mărturisesc că eu unul nu am cetăţenie română, dar mesajul reprezentantului Mitropoliei Moldovei m-a pus pe gînduri. Poate merită s-o revendic?

Antioccidentalismul atinge cote îngrijorătoare în paginile ziarului Nezavisimaia Moldova, într-un articol despre aceeaşi lege antidiscriminare, prezentată ca un mare pericol pentru Moldova. Articolul cu pricina, ofensator pentru minorităţile sexuale, susţine, nici mai mult, nici mai puţin, că reprezentantul Uniunii Europene la Chişinău şantajează conducătorii moldoveni, că UE-ul e stăpînul care plăteşte şi decide aici totul. O caricatură indecentă, în stilul celebrilor Kukrîniksî de altădată, însoţeşte acest articol. Războiul rece s-a încheiat demult, şi URSS-ul parcă a murit, dar caricaturile din Nezavismaia Moldova seamănă izbitor cu alea din Pravda sovietică. Mă refer la substratul lor antioocidental şi antieuropean.

Autorul articolului din ziarul mai sus pomenit consideră că nu homosexualii sînt discriminaţi în Moldova, ci moldovenii sînt discriminaţi în toată Europa pentru că nu se pot deplasa liber. Aş remarca aici că mulţi dintre gastarbeiterii noştri, în ciuda problemelor, se simt mult mai confortabil în Europa decît în patrie. Şi apoi, dacă s-ar simţi şi mai confortabil acolo, ar împărtăşi ei viziunea caricaturiştilor de la Nezavisimaia Moldova?
XS
SM
MD
LG