Un filmuleț anonim difuzat pe internet pe 7 aprilie sugerează că tulburările din 2009 au fost rodul unei conspirații Moscova - Tiraspol – Chișinău, înfăptuită de tot felul de agenți de influență, din care au tras foloase politicienii, care și cum i-a dus mintea. Este punctul de plecare al discuției lui Vasile Botnaru cu analistul politic Igor Boțan despre cum se schimbă optica asupra celor întâmplate la 7 aprilie 2009:
Igor Boţan: „De fapt are loc desacralizarea mitului despre revoluţia Twitter din 7 aprilie.”
Europa Libera: Dar Guvernul decretează Zi a Libertăţii 7 aprilie. Prin urmare îi dă în continuare o definiţie de sacralitate.
Igor Boţan: „Guvernul nu poate proceda altfel din cauza că doi lideri din cei trei din Alianţa pentru Integrare Europeană spun foarte clar şi răspicat că Alianţa pentru Integrare Europeană a preluat puterea datorită evenimentelor din 7 aprilie şi doar un lider al Alianţei pentru Integrare Europeană încă rămâne cu dubii dacă nu cumva 7 aprilie a fost o tentativă de lovitură de stat. Deci, nu există consens nici măcar la nivelul liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană.”
Europa Libera: Alexandru Tănase, fostul coleg de partid al premierului Filat, sugerează că la înfăptuirea zisei revoluţii Twitter ar fi pus umărul actualii membri ai Alianţei de guvernământ.
Igor Boţan: „Sunt foarte interesante declaraţiile preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. Primul lucru: el consideră că rezultatele alegerilor din 5 aprilie 2009 nu au fost mistificate. Adică el confirmă că raportul OSCE preliminar a fost unul corect şi nu au existat motive pentru a invita tinerii să protesteze pe motiv că au fost mistificate rezultatele alegerilor. El mai face o precizare că aceasta nu înseamnă că procesul per se nu a fost viciat. Lucru care de asemenea a fost menţionat de observatorii OSCE. Al doilea lucru foarte important, pe care-l menţionează domnul Alexandru Tănase este că nu atât implicaţia serviciilor secrete străine a condus la ceea ce s-a întâmplat pe 7 aprilie, cât implicarea unor lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană. Şi aceste declaraţii ale lui Alexandru Tănase de asemenea ne face să credem că are loc un proces de desacralizare a mitului despre revoluţia din 7 aprilie.”
Europa Libera: Între timp şi serviciile speciale se pare că alimentează presa cu „scurgeri” de informaţii în lipsa unui discurs oficial despre 7 aprilie.
Igor Boţan: „În acest proces de desacralizare un rol deosebit îi revine acestui film, realizat de un anonim. Sigur că astfel de surse nu au credibilitate, însă vor să inducă în conştiinţa oamenilor că nu a existat o revoluţie, ci o revoltă, care a fost pusă la cale de servicii secrete din Federaţia Rusă şi de către învingători, adică de către Partidul Comuniştilor.”
Europa Libera: Dar cui aparţine acest film? Pentru că pe cont propriu un studio amatoricesc nu putea să-l realizeze?
Igor Boţan: „Trebuie să ne întrebăm cui îi convine. Dacă ne uităm atent, vedem că mai degrabă acest film vrea să inducă o versiune care a apărut toamna trecută, precum că această zisă revoluţie a fost organizată de către un simplu blogger, care a fost în stare să neuro-programeze tinerii din Republica Moldova, ca aceştia să se dea dezmăţului care a avut loc pe 7 aprilie în Republica Moldova. Investigaţiile autorităţilor trebuie să răspundă la trei întrebări cardinale: au existat motive întemeiate pentru ca tinerii să iasă în Piaţă şi să protesteze? A doua întrebare: cine sunt autorii deturnării mişcărilor paşnice în mişcări violente de vandalizare? La această întrebare de asemenea nu există răspunsuri. Filmul despre care vorbim vrea să inducă ideea că aceasta este opera Partidului Comuniştilor şi a serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse, care chipurile au pregătit această operaţiune cu cinci ani înainte. Şi lipsa răspunsului la întrebarea: cine a dat ordin pentru declanşarea vânătorii de tineri, după ce evenimentele s-au consumat?”
Europa Libera: De ce organele de drept nu au o versiune cât de cât credibilă la ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie?
Igor Boţan: „Pentru că Procuratura a declarat acum o jumătate de an că versiunea principală este legată de numele lui Baghirov, care a evadat.”