Linkuri accesibilitate

Noi suntem depărtişor de democraţie, continuăm să fim o civilizaţie rurală


Constantin Cheianu: „mentalitatea noastră este încă a unor oameni care nu sunt deloc pregătiţi pentru valorile democratice.”


Suntem, pentru credincioşii ortodocşi, în săptămîna mare, sau săptămîna patimilor înainte de sărbătoarea Paştelui. O perioadă în care oamenii ar trebui poate să fie mai buni, mai înţelegători, mai iertători, mai… toleranţi, cum se spune acum. Toleranţa şi solidaritate sunt şi nişte valori umane considerate ale democraţiei şi ale lumii europene. Unde se află moldovenii pe acest drum? Alla Ceapai a stat de vorbă cu dramaturgul Constantin Cheianu.

Europa Liberă: Toleranţa este considerată una din valorile democraţiei. Cum funcţionează sintagma „toleranţa şi omul de lângă mine” în Republica Moldova ţară care se pretinde a fi una democratică?

Constantin Cheianu: „Cred că noi suntem depărtişor de democraţie, deoarece mai continuăm să fim o civilizaţie rurală, adică o civilizaţie a satului, iar asta ce înseamnă, satul este din punctul acesta de vedere foarte, foarte restrictiv. Există o formulă consacrată, a fi în rând cu lumea, care are, bineînţeles, şi o componentă morală, dar mai ţine şi de a fi sănătos, a fi bogat, a arăta bine, a arăta frumos.

Tot ce nu se înscrie în acest stereotip, adică a fi bolnav, a fi beteag, a fi sărac, a fi lipit pământului, nu e în rând cu lumea şi merită să nu fie respectat şi a nu arăta bine a fi urât este iarăşi încă un motiv de discriminare. Mai există şi aşa zisul venetic, în satul meu, întotdeauna ştiu foarte bine că s-a cultivat un soi de superioritate şi desconsiderare faţă de cei care veneau din alte sate. Să zicem că se căsătorea un băiat sau o fată din satul nostru cu un cineva din altă parte, ăla trebuia să treacă printr-o sumedenie de examene ca să fie considerat cumva de-al nostru, de-al satului şi oricum nu trecea, rămânea un venetic, deci un cineva cu mai puţine drepturi şi merite decât ceilalţi.

Din punctul ăsta de vedere această mentalitate şi eu o ştiu foarte bine, pentru că am crescut printre oamenii aceştia şi ştiu cît de cruzi pot fi ei, pot să nu aibă aproape deloc milă pentru ei, pentru că nu sunt în rând cu lumea. Biserica în sensul acesta este şi ea foarte fidelă mentalităţii acestea rurale. Pe de o parte noi ca şi cum zicem că îmbrăţişăm nişte valori democratice, dar mentalitatea noastră este încă a unor oameni care nu sunt deloc pregătiţi pentru valorile democratice.”

Europa Liberă: Unii sugerează că toleranța trebuie educată în rândul cetăţenilor? Cui îi aparţine responsabilitatea de a educa acest grad de toleranţa?

Constantin Cheianu:
„Dacă într-o familie mama şi tata au această deschidere şi au această înţelegere a toleranţei este bine, dar dacă nu atunci este lăsat la discreţia grădiniţei unde treaba asta nu se prea cultivă, nici la şcoală, nici la facultate. În fiecare din verigile acestui lanţ dacă se găseşte întâmplător câte un om mai descuiat la minte, deci totul este lăsat la discreţia întâmplării, a unui cineva mai înţelept, mai luminat.

Dar nu există, pe de o parte, un fel de strategie a guvernării, a statului şi nu există, pe de altă parte, o atmosferă în societate potrivită pentru asta. Sau abia văd germenii acestui început, ca să zic aşa, de cultivare a toleranţei şi în şcoli, şi în grădiniţe, şi în familie, dar încă mai suntem departe. Noi mai suntem victimele procesului acesta de început de învăţare de toleranţă.”

Europa Liberă: Dvs. sunteţi autorul mai multor piese de teatru în care promovaţi toleranţa faţă de aproapele. Vroiam să vă întreb care e rolul artei şi cum prin artă poate fi făcut individul mai tolerant?

Constantin Cheianu:
„În mod sigur arta poate juca un rol foarte mare în acest sens, pentru ea acţionează cu instrumente care merg direct în sufletul şi conştiinţa omului, mă refer la emoţie, la imagine, metafore, la şocuri emoţionale, dar şi această activitate este lăsată la discreţia autorilor, scriitorilor, oamenilor de artă. Dacă are unul această tentaţie, dorinţă de a scrie despre asta, de a reflecta tema asta o face, dar este doar o picătură în oceanul ăsta moldovenesc de intoleranţă.”
XS
SM
MD
LG