Linkuri accesibilitate

Modul sănătos de viață se promovează, dar ceea ce se promovează nu se face în realitate


Dr. Eleonora Popovici: „aşa sunt educaţi oamenii, nu de a avea grijă de sănătatea lor, să nu facă profilaxie...”


Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătăţii a stat sub lozinca „Îmbătrânire activă: sănătatea adaugă viaţă anilor". Iar ministrul sănătăţii Andrei Usatîi a promis, la o conferinţă de presă, că autorităţile vor încerca să mărească speranţa de viaţă prin îmbunătăţirea îngrijirii medicale, între altele prin crearea de secţii de gereatrie. În acest moment, speranţa de viaţă este de 69 de ani, ceea ce situează Republica Moldova bine în a doua jumătate a statisticilor mondiale, imediat după Belarus și ceva mai sus decât Ucraina. Pe de altă parte, când vine vorba de ritmul de îmbătrînire a populaţiei, Moldova este pe locul 14 în lume.
În aceste condiţii, tratamentul medical este important dar profilaxia şi mai importantă. Şi mult mai ieftină. Alla Ceapai a stat de vorbă cu Eleonora Popovici, medic de familie
:

Europa Liberă: De ce oamenii sunt indiferenţi cînd doctorii sugerează ca populaţia să acorde cît mai multă atenţie sănătăţii, în deosebi, modului sănătos de viaţă?

Eleonora Popovici:
„De ce sunt indiferenţi, pentru că aşa sunt educaţi, într-un un stil mai altfel, nu de a avea grijă de sănătatea lor, dar de a o trata, să nu facă profilaxie, dar să se trateze. Dacă s-a îmbolnăvit atunci se tratează, dar profilaxie la noi se face mai puţin şi acest lucru începe din familie, nu de la medicul de familie sau alţi medici. Modul sănătos de viaţă se promovează, dar ceea ce se promovează nu se face în realitate.

În general, ar fi foarte bine ca şi mass-media să ofere mai multă informaţie despre cum oamenii să ducă un mod sănătos de viaţă, nu să se adreseze la medici când sunt bolnavi, dar să se adreseze la medici când sunt sănătoşi, pentru aceeaşi vaccinare, pentru aceeaşi consultaţie privind alimentaţia corectă sau o consultaţie despre cum să se comporte în societate, pentru că aceste lucruri tot acţionează asupra sănătăţii, sau de exemplu aceleaşi emoţii, să consulte psihologul.”

Europa Liberă: Mai mulţi oameni ocazional întâlniți în stradă au spus la microfonul Europei Libere că sănătatea îi costă foarte mult şi de aceea poate să mai aştepte, atunci cînd viaţa nu le este în pericol. În consecinţă apelează foarte târziu la medici, care sunt riscurile?

Eleonora Popovici: „De a deveni invalizi, riscul de a-şi pierde viaţa. Dar la noi se întâmplă aşa că dacă sunt sănătos nu trebuie să mă duc la medic, atunci cînd mă voi îmbolnăvi atunci mă voi duce şi atunci costă într-adevăr bani, profilaxia nu costă bani, dar la noi profilaxia e neglijată de oameni. Unii apelează tîrziu din cauza insuficienţii timpului, şi îşi spun că o să mă duc cînd o să am timp, sau o să mă duc cînd o să mă doară, sau o să mă duc în altă zi, numai nu acum. Şi aici nu este doar problema economică, pentru că la noi în Moldova oamenii fără bani analizele le fac. Este un pachete special chiar pentru persoanele neasigurate, sau social vulnerabile care dacă au nevoie şi se adresează, se găsesc şi finanţe şi resurse, dar ei nu se adresează.”

Europa Liberă: Dar de ce oamenii îşi neglijează sănătatea?

Eleonora Popovici: „Au alte interese, sănătatea o lasă la urmă, pe planul doi.”

Europa Liberă: Oamenii au mai spus la microfonul Europei Libere că nu prea au încredere în sistemul sănătăţii. De unde vine această neîncredere?

Eleonora Popovici: „Da, există această neîncredere, pentru că mulţi cînd se adresează pentru prima dată se ciocnesc şi cu un pic de brutalitate, cu o atitudine pe care nu o primeşti atunci cînd mergi cu plăcere la medic. La noi foarte mult influenţează şi vecinul, nu influenţează părerea mea, dar ce mi-a spus vecinul, vecina sau prietena și informaţia asta auxiliară din diferite părţi se adună şi nu este corectă, duce şi ea la frica de a se adresa la medici.”
XS
SM
MD
LG