Linkuri accesibilitate

Premiile Pulitzer ediția 2012


Două absențe notorii: nu au fost acordate premii la categoriile „editorial” şi „ficțiune”.


În Statele Unite au fost anunțate premiile Pulitzer, ediția 2012. Acordate de o comisie de la Universitatea Columbia din New York, distincțiile Pulitzer sunt cele mai prestigioase premii pentru mass-media din America, ele fiind considerate cea mai importantă recunoaştere a meritelor profesionale pentru jurnaliştii, scriitorii şi compozitorii americani. Premiile Pulitzer, aflate anul acesta la a 96-a ediție, se acordă la 21 de categorii, fiecare în valoare de 10.000 de dolari. Lucian Ştefănescu are mai multe detalii.

Două din premiile Pulitzer, cel de la categoria „reportaj național”, obținut de The Huffington Post pentru o serie despre militarii americani răniți în conflicte internaționale, şi cel de la categoria „caricatură editorială”, obținut de Portico pentru o serie de caricaturi politice, au fost acordate pentru articole publicate exclusiv pe internet.

Presa de peste ocean şi cea internațională spun că acest fapt reflectă puterea din ce în ce mai mare pe care o are în America jurnalismul online, în competiția sa cu presa tipărită.

Ziarul New York Times a obținut două premii Pulitzer: unul la categoria „reportaj internațional”, pentru un articol despre foamete şi conflict în Africa, semnat de Jeffrey Gettleman, al doilea la categoria „reportaj explicativ”, pentru un articol semnat de David Kocieniewski despre cum oamenii bogați şi corporațiile din America se folosesc de lacunele legislative pentru a evita să plătească taxe.

La categoria investigații a fost premiată agenția Associated Press, pentru scoaterea la lumină a modului cum poliția din New York a spionat în mod clandestin comunitatea musulmană, după atacurile de la 11 septembrie 2001. Ca urmare a anchetei jurnalistice pe acest subiect pe care au dus-o la capăt Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eileen Sullivan şi Chris Hawley de la Associated Press, Congresul Statelor Unite a ordonat începerea unei investigații federale a acestui caz.

Premiul la categoria „reportaj local” a fost obținut de Sara Ganim, de 24 de ani, împreună cu redacția ziarului The Patriot News din oraşul Harrisburg, statul Pennsylvania, pentru seria de articole despre un scandal de abuz sexual în care a fost implicat un fost antrenor de fotbal.

La categoria „serviciu public”, premiul Pulitzer a fost acordat publicației The Philadelphia Inquirer pentru, se spune în motivația Comisiei de la Universitatea Columbia, „modul cum a explorat violența omniprezentă în şcolile din oraş, folosind puternice narațiuni tipărite şi înregistrări video pentru a scoate la lumină crime comise de copii împotriva copiilor, şi cerând reforme pentru a îmbunătăți siguranța profesorilor şi elevilor.”

Fotografia luată la 6 decembrie 2011, pentru care Massoud Hossaini a primit premiul Pulitzer
Fotografia luată la 6 decembrie 2011, pentru care Massoud Hossaini a primit premiul Pulitzer
Premiul Pulitzer pentru „fotografie breaking news” a fost obținut de Massoud Hossaini de la Agenția France-Presse, pentru o tulburătoare imagine care arată o fetiță disperată după un atac cu bombă la Kabul, în Afganistan.

Presa internațională vorbeşte despre două absențe notorii în ediția din acest an a premiilor Pulitzer. Comisia de la Universitatea Columbia nu a găsit pe nimeni demn de un premiu la categoria editorial.

La fel la categoria ficțiune, deşi au existat trei nominalizări. Este pentru prima oară din 1977 încoace când membrii comisiei nu au anunțat un câştigător la această categorie.

Amy Chozick scrie în New York Times că absența unui premiu Pulitzer la categoria ficțiune a fost poate cel mai şocant rezultat al votului în Comisia de la Universitatea Columbia. Un Pulitzer la această categorie poate însemna pentru cartea câştigătoare o creştere instantanee a vânzărilor, şi e probabil cea mai aşteptată distincție de către industria editorială din Statele Unite.

New York Times îl citează pe Jonathan Galassi de la editura Farrar, Strauss & Giroux care spune că e absolut şocat de lipsa unui câştigător la categoria ficțiune: „E o ocazie ratată. Premiile sunt foarte importante pentru a atrage atenția asupra cărților. Iar atunci când un premiu nu este acordat e ca un tren pierdut, şi eu sînt trist pentru asta", spune Galassi.

Premiile Pulitzer din Statele Unite, ediția 2012
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG