Linkuri accesibilitate

O alegere geopolitică clară


La Chișinău la ceremonia de inaugurare a președintelui Timofti

Nicolae Negru despre vizita președintelui Timofti la Bruxelles.


Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti a plecat astazi la Bruxelles în prima sa vizita pe care o face in aceasta funcţie la sediul Uniunii Europene. Vizita are, cu siguranta si o semnificaţie simbolică, arătînd că direcţia politică a noului preşedinte al Moldovei este catre vest. Editorialistul Nicolae Negru i-a spus lui Vasile Botnaru că gestul preşedintelui este un semn clar al viitoarei sale orientari politice.

Nicolae Negru: ,,Sigur că are în primul rând o valoare simbolică. Președintele a și declarat-o chiar la investirea sa în funcție că va merge în primul rând la Bruxelles, accentuând că este vorba de preferință geopolitică, e vorba de faptul că el pune preț în primul rând pe integrarea
Nicolae Negru în studioul Europeil Libere de la Chișinău
Nicolae Negru în studioul Europeil Libere de la Chișinău
europeană în activitatea sa.

Din punct de vedere practic, desigur că va face cunoștință cu instituțiile europene, se va prezenta, va merge prin coridoare, prin diferite cabinete, ceea ce desigur este necesar.

Va lega unele relații, ceea ce iarăși în politică este foarte important. Dar cum spuneam, în primul rând el demonstrează că integrarea europeană stă în prim plan al activității sale.”

Europa Liberă: Dar volens-nolens, se implică cumva într-o polemică geopolitică, pentru că după avertismentului lui Rogozin vine această vizită. Vine înaintea inaugurării lui Putin. Asta ar putea avea consecințe?

Nicolae Negru:
,,Bine, asta are și o anumită semnificație polemică, să spunem așa, în contextul declarațiilor, dar și în contextul publicațiilor. Ceea ce scrie presa, mai cu seamă presa rusă despre el, faptul nu a rămas neremarcat. Declarația sa că va merge în primul rând în Europa. Este comentată, este interpretată și într-un fel – da, e un gest, să spunem așa, de sfidare, de accentuare a poziției sale. E o alegere politică, trebuie să spunem, geopolitică clară. Președintele Timofte nici nu ascunde lucrul acesta. A spus de mai multe ori că este vorba de orientarea geopolitică a Republicii Moldova. În cazul de față faptul că el se ține de cuvânt e de salutat.

Dar desigur, în primul rând, putem vorbi de o valoare simbolică și apoi de o valoare practică. Odată și odată trebuia să meargă la Bruxelles, atribuțiile sale prevăzute de Constituție îl obligă. Îl obligă să se ocupe de politica externă. El se află în funcțiile sale și e normal că trebuie să meargă undeva. Și e bine, foarte bine că a mers la Bruxelles în primul rând.”

Vezi comentarii (3)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG