Linkuri accesibilitate

„Ce se întâmplă cu Iulia Timoşenko este o ruşine pentru Ucraina”


Informaţiile despre tratamentul violent şi greva foamei au provocat reacţii numeroase, mai ales în UE.


Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier ucrainean Iulia Timoşenco, afirmă că mama sa a fost serios maltratată în închisoare, unde ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani, sub acuzaţia de abuz de putere. Evghenia şi-a vizitat mama miercuri, după care a dat un interviu corespondentei Europei Libere, Clair Bigg. Ileana Giurchescu rezumă discuţia telefonică:

Se relatează că Iulia Timoşenko ar fi fost agresată de angajaţii închisorii, care au mutat-o forţat într-o clinică. Evghenia Timoşenko şi avocatul fostului premier au fost primele persoane care au avut voie să o viziteze pe Iulia Timoşenko, la câteva zile după incident.

Evghenia Carr (Timoshenko) în studioul Europei Libere de la Kiev
Evghenia Carr (Timoshenko) în studioul Europei Libere de la Kiev
„Mama ne-a arată vânătăile care i-au rămas, povesteşte Evghenia, şi ne-a povestit că avea mult mai multe. Dar nimeni nu a avut voie să o viziteze timp de cinci zile, conducerea închisorii a aşteptat să dispară urmele. Cu toate acesta, mai are o vânătaie mare pe burtă şi urme de degete pe braţul stâng.”

Procuratura ucraineana a recunoscut că Iulia Timoşenko a fost internată forţat dar nu că ar fi fost maltratată. Versiunea Iuliei Timoşenko, aşa cum o povesteşte fiica ei, este cu totul diferită.

„Seara, au venit doctorii să o vadă dar ea a refuzat să meargă la spital, a spus că preferă să aştepte până luni ca să poată fi însoţită de avocat. A urmat directorul adjunct al închisorii, care i-a ordonat să-şi strângă lucrurile dar mama a refuzat din nou”, povesteşte Evghenia Timoşenko, Europei Libere. „Imediat, colega de celulă a fost evacuată, de fapt au fost evacuaţi toţi deţinuţii din clădirea în care se află celula mamei. Şi au venit doi paznici.”

Împreună cu directorul adjunct, continuă Evghenia Timoşenko, au încercat să o ducă pe mama, cu forţa, la spital. Au învelit-o într-o pătură, ea a încercat să se opună, moment în care directorul adjunct a lovit-o puternic în stomac. A încercat să protesteze, a strigat după ajutor, a leşinat şi s-a trezit pe patul de spital. Între timp, Iulia Timoşenko se află de o săptămână în greva foamei, în semn de protest faţă de tratamentul din închisoare.

Fiica fostul premier confirmă că protestul continuă dar nu oficial pentru că lui Iulia Timoşenko îi este frică să nu fie închisă în izolator. Unde crede că şi-ar putea pierde viaţa. Evghenia Timoşenko mărturiseşte că nu sprijină această formă de proteste, ea crede că greva foamei nu face decât să o slăbească şi mai mult pe mama sa, exact ce-şi doresc duşmanii fostului premier.

Primele zile după ce a fost internată cu forţa, continuă Evghenia Timoşenko, au fost zile foarte stresante pentru că mama nu ştia ce va urma. Puteau să o omoare sau să-i injecteze droguri. Între timp, s-a mai liniştit, povesteşte fiica fostului premier, mai ales după ce a auzit cu câtă insistenţă i-au pledat cazul, prietenii din Europa.

După cum se ştie, informaţiile despre tratamentul violent la care ar fi fost supusă Iulia Timoşenko şi greva foamei, au provocat reacţii multiple, mai ales în Uniunea Europeană. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton s-a declarat ieri foarte îngrijorată de evoluţia cazului Timoşenko. Noul preşedinte al Germaniei, Joachim Gauck şi-a contramandat vizita în Ucraina, programată pentru luna viitoare. Desigur, după consultări cu cancelara Angela Merkel. Iar preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz a declarat, într-un interviu cu Europa Liberă, că „ce se întâmplă cu Iulia Timoşenko este o ruşine pentru Ucraina”.

Între timp se relatează că preşedintele Victor Yanukovici, principalul oponent al Iulie Timoşenko, a cerut Procuraturii generale să deschidă o anchetă privind modul în care este tratat fostul premier în închisoare.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG