O convorbire despre Festivalul organizat de USM, ICR Mihai Eminescu, Departamentul pentru Românii de pretutindeni și Ministerul Culturii din R. Moldova.
Europa Liberă: D-le Suceveanu, de ce „Primăvara Europeană a Poeților”? Sîntem doar în Republica Moldova...
Arcadie Suceveanu: „Este o acţiune care are loc în fiecare an, la sfîrşit de aprilie, în mai multe ţări din Europa simultan, şi noi dorim să ne sincronizăm cu aceste acţiuni. Anul trecut a fost prima manifestare de acest fel, mai timidă, mai firavă. În acest an putem spune că, ajunşi la cea de-a doua ediţie, programul nostru este unul de anvergură şi conţine manifestări importante. Dorim o sincronizare în toate cu acţiunile de acest fel care au loc în alte ţări europene”.
Europa Liberă: Vreau să vă întreb dacă un asemenea festival poate contribui la mai buna cunoaştere a poeziei în rîndul cititorilor.
Arcadie Suceveanu: „Cel puţin, aşa sperăm noi. Pentru că trăim un timp cînd setea de cultură trebuie provocată, nu-i aşa? Trebuie să găsim noi acele mijloace, acele pîrghii pe care trebuie să le acţionăm pentru a veni în faţa cititorilor care astăzi sînt ispitiţi de Internet, de televiziune ş.a.m.d. Deci cartea este uşor marginalizată şi noi facem eforturi de a fi cît mai prezenţi în faţa cititorilor. Cred că avem şi succes în acest sens.
Întîlnirile pe care le-am avut, interesul pe care îl trezesc aceste întîlniri ne confirmă faptul că – deşi trăim un timp antiliric, un timp poetofag, cum se mai zice, – încă nu a pierit definitiv interesul pentru cartea de poezie care, fireşte, se citeşte mai puţin, însă există totuşi acest interes, şi noi dorim şi parcă începem să reuşim cîte ceva în acest sens”.
Europa Liberă: Dar, iată, dvoastră ca poet şi alţi poeţi invitaţi la acest festival la ce strategii vă gîndiţi pentru a capta un public mai mare?
Arcadie Suceveanu: „Aveţi dreptate. Trebuie să căutăm şi noi sîntem în căutare de noi strategii pentru a trezi interesul publicului cît mai larg. Pentru că, ne-am convins, manifestările organizate doar la Uniunea Scriitorilor nu au impactul pe care îl dorim noi. De aceea, mergem noi altundeva.
De exemplu, astăzi am fost la Universitatea Liberă Internaţională din Chişinău, la tinerii studenţi care s-au adunat într-un număr impresionant, unde am avut un dialog foarte interesant cu tinerii interesaţi de fenomenul literar, de ceea ce se întîmplă în literatura şi cultura noastră. În felul acesta vom merge şi în alte localităţi.
În cadrul proiectului MOLDCELL TE AJUTĂ SĂ-ŢI CUNOŞTI SCRIITORII, care se derulează de mai multă vreme, am inaugurat ieri în cîteva centre raionale ateliere de creaţie, unde se vor deplasa periodic scriitori profesionişti şi vor identifica tineri talentaţi, tineri cu vocaţia scrisului, şi vor avea cu ei un lucru concret asupra paginii scrise. Aceste întîlniri vor fi adevărate laboratoare