De la un an la altul tot mai mulți copii moldoveni merg la grădiniță înaintea de a merge la școală. Interesul pentru educația preșcolară este atât de mare, încât grădinițile nu fac față. Potrivit statisticilor, cele mai lungi liste de așteptare sunt în capitală, dar criza de locuri în grădinițe este acută și în multe raioane. Lucia Diaconu a încercat să afle cum se gândesc autoritățile să rezolve problema.
Elena Zgureanu din capitală a trebuit să aştepte cîteva luni pînă a reuşit să-şi înscrie fiica la o grădiniţă:
„Cînd a trebuit să-mi dau copilul la grădiniţă m-am dus la direcţia de educaţie din raionul în care locuiesc şi mi s-a spus iniţial că nu sînt locuri. A trebuit să aştept cîteva luni, după care să revin şi doar atunci am avut noroc că o doamnă directoare de la o grădiniţă mi-a spus că ei deschid grupe noi în momentul ăla şi dacă vreau pot să optez pentru grupele astea, cu o singură condiţie că trebuia să achit nişte plăţi suplimentare. Sînt grupe, cum le spun ei, cu servicii speciale. Şi pentru că n-am avut încotro am ales grupa asta şi plătim ceva mai mult, chiar dacă nu sînt mai puţini copii cum ni s-a promis.”
Elena se consideră norocoasă pentru că şi-a rezolvat problema relativ repede, cum crede ea, spre deosebire de mulţi alţi părinţi care se văd siliţi să aştepte chiar şi un an sau mai mult, după cum recunosc chiar autorităţile. Din evidenţele Ministerului Educaţiei aflăm că numai la Chişinău pe listele de aşteptare a unui loc în grădiniţă sînt peste 9.000 de copii. Lipsa de spaţii şi de resurse financiare a cauzat deficitul de locuri la grădiniţe şi în alte localităţi, una din acestea fiind oraşul Orhei.
„O problemă stringentă este că într-adevăr avem copii foarte mulţi care stau în rînd pentru a ocupa un loc în grădiniţă, dar la moment noi nu le putem satisface cerinţele dumnealor, fiindcă o parte din grădiniţe necesită reparaţii foarte costisitoare, pînă chiar la cîteva milioane de lei, altele nu au capacitatea de a primi atîţia copii. Grădiniţa numărul 2 din Slobozia Doamnei e foarte aglomerată şi avem un număr foarte mare de copii care stau încă în rînd. La fel la grădiniţa numărul 12 ar fi bine ca să fie un număr de copii mai mic, după cum ni se cere de toate regulamentele la centrul de sănătate publică şi aşa mai departe,” s-a plîns şefa Direcţiei raionale de învăţămînt Eudochia Ştefîrţă.
Din cauză că grădiniţele sînt suprasolicitate, unele grupe ajung peste 30 de copii în loc de 15-20 cît este recomandat, ne-a spus Eudochia Ştefîrţă, lucru care stîrneşte deseori nemulţumirea părinţilor pe motiv că ar avea de suferit calitatea educaţiei, adaugă şefa Direcţiei de învăţămînt din Orhei.
Valentin Crudu, şeful Direcţiei de învăţămînt preuniversitar a Ministerului Educaţiei explică supraaglomerarea grădiniţelor prin faptul că numărul de copii este peste capacităţile statului, care se angajează să îi pregătească de la vîrsta de 5 ani pentru şcoală. Ce soluţii are în vedere Ministerul ca să amelioreze situaţia? Să reabiliteze spaţiile acolo unde sînt, să deschidă grupe pe lîngă şcolile care au rămas cu mai puţini copii şi cîteva centre comunitare cu un program de cîteva ore pe zi în localităţile unde grădiniţa lipseşte cu desăvîrşire, ne-a spus Valentin Crudu.
„Cu susţinerea Băncii Mondiale, este proiectul „Parteneriatul Global pentru Educaţie” cu o susţinere de 4,4 milioane de dolari, dintre care 1 milion de dolari va merge pentru reabilitări, adică să încercăm în localităţile în care azi nu funcţionează grădiniţa dar există spaţii să le aducem în ordine, e clar că cu antrenarea şi susţinerea societăţii. Avem planificat să reabilităm în următorii 2 ani de zile spaţii în circa 40 de localităţi plus 50 de centre comunitare, vom merge iarăşi în localităţile unde lipsesc astăzi spaţiile.”
Urmare a acestor măsuri, autorităţile speră ca pînă în 2014 rata de înscriere la grădiniţe să fie cu 2 la sută mai mare, ceea ce ar însemna cu 10.000 de copii mai mulţi în instituţiile preşcolare, din cei de peste 52.000 care sînt acum în aşteptarea unui loc la grădiniţă.