Linkuri accesibilitate

Înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța


Majoritatea analiştilor cred însă că dezbaterea de miercuri seară nu va schimba opţiunile de vot.

Ultimele date statistice date publicităţii miercuri arată că zona euro se află din nou în recesiune, că şomajul a atins nivelul record de 11 la sută. Cel mai înalt de la introducerea monedei unice în 1999. Situaţia cea mai gravă pare să fie în Grecia şi mai ales în Spania cu un şomaj naţional de peste 25 la sută. Mai mult, unul din doi tineri spanioli nu are de lucru. Şomajul a crescut şi în Franţa, dar nimic comparativ cu Spania şi Grecia. Ce nu creşte aproape nicăieri în zona euro este economia. Pe acest fundal a ieri avut loc în Franţa unica dezbatere televizată dintre cei doi candidaţii la preşedinţie: conservatorul Nicolas Sarkozy şi socialistul Francois Hollande. Un rezumat de la Ileana Giurchescu.


A fost o dezbatere agresivă, care a durat aproape trei ore. Cum era de aşteptat, Francois Hollande a atacat bilanţul mandatului lui Nicolas Sarkozy, iar preşedintele programul economic al candidatului socialist, dar şi lipsa acestuia de experienţă în afacerile externe.

Dezbaterea s-a concentrat pe problemele economice. Hollande a criticat dublarea ratei şomajului în ultimii cinci ani (pînă la 10 la sută), şi politica financiară a preşedintelui Sarkozy care ar fi favorizat mereu marile averi.

„Eu îi voi proteja pe copiii republicii, dumneavoastră, domnule preşedinte, îi protejaţi pe bogaţi”, a spus Francois Hollande, promițînd crearea de 60 de mii de noi locuri de muncă în învăţământul de stat.

În replică, Nicolas Sarkozy a avertizat că în condiţiile actualei crize financiare, Franţa trebuie să continue politica de austeritate şi de reducere a datoriei de stat. Şi a atras atenţia că începînd din 2009, Franţa este singura ţara europeană care nu a mai avut o perioadă de recesiune. Dar a fost descalificată de una din marile agenţii de rating, a replicat socialistul Hollande.

Când vine vorba de politica europeană dar mai ales de pactul financiar, negociat la începutul anului de ţările din zona euro, sub presiunea Franţei şi Germaniei, poziţiile celor doi candidaţi sunt clar opuse: Hollande vrea o renegociere a pactului, pentru a include şi o strategie de dezvoltare economică. O propunere respinsă de Sarkozy drept nerealistă. Şi spune că asta e dovada că Francois Hollande nu înţelege cum funcţionează Uniunea Europeană, că este lipsit de experienţă în politica externă.

Unul din momentele cele mai agresive ale dezbaterii a fost provocat de problema dreptului la vot, în alegerile locale, al străinilor care nu sunt cetăţeni ai Uniunii Europe. Un drept pe care Hollande ar vrea sa-l introducă printr-o schimbare a Constituţiei, dar care este respins categoric de preşedintele Sarkozy. Pentru că ar presupune riscul islamizării Franţei:

„Franţa este o ţară deschisă şi eu nu uit de unde vin. Dar există o problemă: Franţa a primit prea mulţi străini şi sistemul de integrare a capotat”.

În încheiere, Francois Hollande a salutat o dezbatere „utilă” care a arătat diferenţele între cele două candidaturi. Ultimul cuvânt i-a aparţinut preşedintelui Nicolas Sarkozy, care s-a adresat direct electoratului Frontului Naţional şi al partidului de centru cu îndemnul de a face o alegere şi mai ales de a vota duminică, în al doilea tur al prezidenţialelor.

Majoritatea analiştilor cred însă că dezbaterea de miercuri seară nu va schimba opţiunile de vot. În acest moment, în sondaje, conduce candidatul socialist cu 6 -7 puncte diferenţă.

Înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG