Linkuri accesibilitate

Tarifele transportatorilor


Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor cere majorarea de două ori şi jumătate a tarifului la călătoriile interurbane.


O nouă „bucurie” pentru simplul muritor s-a ivit deunăzi la orizont. Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor cere majorarea de două ori şi jumătate a tarifului la călătoriile interurbane. Şi şoferii de microbuze cer ritos majorarea tarifelor pentru călătoriile interurbane. Zice-se că aceştia sînt gata să organizeze o grevă în cazul în care doleanţele lor nu vor fi acceptate.

Asta e povestea şi simt nevoia să reflectez niţel pe marginea acestor cereri. Eu înţeleg că meseria asta de transportator e foarte dificilă şi că, într-o economie de piaţă, preţurile nu sînt încremenite ca pe vremea sovieticilor. Mă aştept deci ca ele să crească. Nu pot numai să înţeleg de ce ele trebuie să se umfle acum de două ori şi jumătate, şi nu de două ori sau de trei ori, să zicem. Pentru mine, simplul muritor, mereu a fost un mister felul în care e calculat preţul revendicat. Sau poate să-l mărim dintr-o dată de 10 ori şi să le facem transportatorilor o viaţă de vis?

Dar să presupunem că economia însăşi impune acum această majorare de două ori şi jumătate. Să presupunem că guvernanţii vor accepta revendicarea cu pricina. Şi atunci eu mă întreb: stimaţii transportatori, odată cu majorarea substanţială a tarifelor, ne vor asigura numai călătorii confortabile? Sînt gata ei, după majorare, să nu mai umple autobuzele pînă la refuz cu pasageri luaţi de pe marginea drumurilor? Sînt gata ei să renunţe la rablele hodorogite, cu scaune vechi, cu huse jegoase, cu geamuri murdare? Sînt gata ei să nea dea mereu bilete? Sînt gata ei să nu mai fumeze în autobuze?

Dacă ei nu plănuiesc să facă măcar ceva din toate acestea, ma gîndesc că majorările pe care le revendică sînt nejustificate şi chiar ofensatoare pentru pasageri.

Atunci cînd prestatorul de servicii are convingerea că tu depinzi de el mai mult decît el de tine, calitatea serviciilor are de suferit. Atunci cînd el crede că oferta lui îţi este indispensabilă, nu te vei simţi foarte confortabil. Şi călătoriile pe şoselele patriei din anii tranziţiei au fost elocvente în această privinţă, cred eu. Pasagerii moldoveni nu au anunţat niciodată că vor să organizeze o grevă. Ei acceptă orice.
XS
SM
MD
LG