Cîţiva reprezentanţi ai unor organizaţii de tineret care se declară pro-ortodoxe au criticat din nou, într-o conferinţă de presă, legea antidiscriminare. Săptămîna trecută Ministerul Justiţiei a anunţat că proiectul de lege a fost revăzut şi că autorii acestuia au păstrat sintagma „orientare sexuală” împotriva căreia s-a pronunţat constant biserica. Lucru care a determinat comunitatea de homosexuali să renunţe la încercările de a organiza la festivalul lor din acest an o paradă publică. Relatează Lucia Diaconu.
În conferinţa de presă pe care au organizat-o, reprezentanţi ai cîtorva organizaţii de tineret ce pretind că apără ortodoxia au reiterat îngrijorările bisericii care în repetate rînduri s-a opus adoptării legii antidiscriminare, organizînd chiar şi proteste stradale. Criticii legii susţin că homosexualitatea contravine normelor moralei creştine şi că gay-ii şi lesbienele din republică ar fi protejate suficient de normele legale existente.
Dacă legea va păstra orientarea sexuală ca criteriu de discriminare, aceasta va duce la ceea ce ei numesc “afirmarea agresivă” a minorităţilor sexuale şi ulterior la legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi a adopţiilor de către homosexuali, chiar dacă proiectul de lege nu prevede direct acest lucru.
„Toţi sîntem pentru normalitate, pentru ca această lege să nu se adopte şi noi credem în înţelepciunea deputaţilor noştri,” a declarat în cadrul conferinţei liderul mişcării de tineret Voievod Nicolae Pascaru.
Prilej pentru a-şi formula încă o dată dezacordul faţă de legea antidiscriminare le-a servit celor cîteva organizaţii ale tinerilor creştini anunţul de săptămîna trecută a Ministerului Justiţiei. Într-un comunicat pentru presă, acesta informa că legea în cauză, după ce a revenit la minister anul trecut pe motiv că nu găsise susţinerea deputaţilor în legislativ, este gata să facă din nou calea spre parlament. Textul proiectului a fost completat cu prevederi care stipulează expres că dispoziţiile legii nu se aplică în materia raporturilor de adopţie sau căsătorie, dar păstrează criteriul orientării sexuale recomandat de instituţiile europene.
Dacă mersul lucrurilor i-a deranjat pe apărătorii ortodoxiei, organizaţia Genderdoc-M pentru drepturile minorităţilor sexuale s-a arătat oarecum mulţumită. Anunţînd azi despre festivalul organizat de comunitatea homosexualilor între 10 şi 12 mai, Angela Frolov, coordonatoare de proiecte la acest centru, a declarat că nu ar exista motive pentru a încerca şi în acest an organizarea unei parade gay sau a unui marş aşa cum au procedat mai mulţi ani la rînd, însă fără succes.
„Dacă faci un marş îl faci ca să protestezi. Dacă guvernul a pregătit acest draft al legii, dacă deja a fost trimis spre reprezentanţii guvernului pentru a fi citit şi semnat nu văd de ce am protesta. Deci eu nu văd chiar niciun rost să ieşim ca să protestăm sau ca să le spunem ceva.”
Chiar dacă legea este gata, pînă să ajungă pe masa deputaţilor ar putea trece 2-3 luni, din cauza etapelor pe care trebuie să le treacă, începînd cu avizarea de către alte ministere şi societatea civilă şi terminînd cu avizul comisiilor din parlament. Vladimir Grosu, viceministrul justiţiei, spune însă că sfărşitul acestui an ar fi ultimul termen pe care şi l-a asumat Guvernul.
„El figurează ca restanţă şi noi ne propunem să promovăm proiectul acesta în 2012, cu toate că trebuia să-l promovăm încă anul trecut, conform planului nostru. Dar să anticipez eu este vorba de 1 lună sau 5 luni e greu de spus. Pentru că nu este implicat numai ministerul sau guvernul. Este implicat şi parlamentul.”
În parlament, doar partidul liberal-democrat al premierului Filat a spus limpede că va susţine legea, celelalte două componente ale AIE au lăsat să se înţeleagă prin liderii săi că ar avea unele rezerve legate de sintagma “orientare sexuală”.