În timp ce în Bulgaria se află experții Uniunii europene ce vor elabora ultimul raport de monitorizare, fiscul, noua procuratură anti-mafie și Serviciul național de combatere a crimei organizate au atacat și au percheziționat 15 clădiri administrative și locuințe ale omului de afaceri Grișa Gancev. Printre acuzațiile menționate în presă, pe loc de frunte se află un prezumptiv furt de TVA în valoare de zeci de milioane de euro pe an.
Grișa Gancev este coproprietarul primei uzine în Europa a producătorului chinez de automobile „Great Wall” inaugurată cu două luni în urmă în prezența primului ministru Boiko Borisov. Fostul campion la lupte este proprietarul clubului de fotbal „Litex” și sponsorizează echipa națională de luptă.
În cadrul operațiunii au fost arestate 6 persoane printre care fiul oligarhului, Danail Gancev. Tânărul este unul din cei trei directori executivi ai holdingului „Litex Commerce”. Într-un interview tatăl acestuia a anunțat că și-a pus în servieta o perie și pastă de dinți – aluzie că așteaptă să fie și el arestat.
De la raportul de țară din luna iulie va depinde aderarea Bulgariei la zona Schenghen și eventuala încetare a acțiunii de monitorizare. Cu căteva zile în urmă au fost arestați 32 de vameși împărțind frățește mita la punctul de frontieră Capitan Andreevo. Ceva mai târziu la Russe au fost capturate 67 de kilograme de cocaină ascunse într-o combină agricolă.
Operațiunea împotriva oligarhului Gancev a fost anunțată de viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov. El a evaluat pierderile anuale ale bugetului de pe urmă furtului de TVA în sectorul zaharului la 90 de milioane de euro. Aceasta activitate criminală extrem de profitabilă a început cu 10 ani în urmă și a adus bugetului pagube în valoare de peste 1 miliard de euro, a anunțat ministrul de interne Țvetanov. Din opoziție au întrebat dece criminalii au fost lăsați în pace un timp atât de îndelungat.
Zahărul de speculă era produs în uzinele lui Gancev de la Burgas și Devnia. Unele livrări au fost însoțite de documente reale care însă erau distruse după sosire.
Anchetatorii afirmă că se pregătea import de zahar cu un procent mare de metale grele, produs în apropierea centralei de la Cernobâl, fără a se menționa proveniența.