Gala de Premiere a celei de-a X-a ediții a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF a avut loc în seara zilei de 14 mai, în incinta cinematografului Odeon.
În competiţia finală au participat 18 de filme din 19 ţări la Secțiunea Principală, 7 filme din 3 ţări la Secţiunea cadRO şi 11 lucrări de la diferite posturi de televiziune și studiouri independente la Secțiunea Producții TV Locale.
Marele Premiu şi Trofeul Festivalului, oferit de Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chișinău, i-a revenit filmului din Republica Cehă, Solar Eclipse / Eclipsă Solară, regie Martin Marecek, imagine Jiri Malek. “Un film complet și original, cu o abordare inteligentă, conține mult umor și delicatețe”, a declarat Juriul la Secţiunea Principală, din care au făcut parte: Mihai Țărnă, preşedintele Juriului (Republica Moldova), Irina Margareta Nistor (România), Grit Lemke (Germania), Marian Voicu (România) şi Pascal Servais (Franța).
Premiul pentru Regie, oferit de de partenerul general al festivalului, Compania Moldcell, i-a revenit documentarului Perestroika mea / My Perestroika (USA), regie și imagine Robin Hessman. Juriul a motivat decizia în favoarea acestui film susținând că este “un film clar și echilibrat; un punct de vedere fără prejudecăți...”
Premiul pentru Imagine, oferit de Organizația Internațională pentru Migrație Misiunea în Moldova, a fost acordat documentarului Viața, un drum departe / Life, a Long Way Away (Franța), regie Mark Weymuller şi imagine Xavier Arpino.”Estetica imaginii a fost adecvată în concordanță cu emoțiile autorului. O poveste frumoasă, redată perfect de imagine”, au explicat membrii Juriului.
Premiul Special al Juriului a fost oferit de OIM Moldova filmului Noosfera (România), regie Ileana Stănculescu, imagine Artchil Khetagouri. Motivația juriului a fost următoarea: “Femeile sunt de pe Venus, bărbații sunt de pe Marte – dar toți trăiesc în Noosfera.”
În cadrul Secţiunii Principale, juriul a oferit și o Menţiune Specială documentarului Scris de Serghei Dovlatov / Written by Serghey Dovlatov (Rusia), regie Roman Liberov, imagine Denis Madyshev, pentru “felul în care a mixat imaginea și animația, descoperind astfel realitatea unui om înstrăinat. Un film frumos și poetic.”
La Secţiunea cadRO, unică prin specificul ei pe lista festivalurilor de film din lume, pentru că ne oferă o imagine de ansamblu a vieţii şi destinului comunităţilor româneşti şi românilor de pretutindeni, documentarele au fost jurizate de Vasile Botnaru (Republica Moldova), șeful biroului de la Chișinău al Radio Europa Liberă, Cătălin Ștefănescu (România), realizator și moderator la TVR şi Viorica Meșină-Prodan (Republica Moldova), regizor, producător și scenarist.
Câştigătorul Trofeului la Secţiunea cadRO este filmul Piepturi goale și buzunare pline / Empty Hearts and Full Wallets, regie Corneliu Mihalache, imagine Mihai Covrig și Silviu Andrei. Premiul a fost oferit de Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chișinău. Documentarul a fost apreciat pentru “profunzimea investigației documentaristice și echidistanța maxim posibilă pentru un autor de documentar.”
Premiul II la Secţiunea cadRO a fost acordat filmului Doina Groparilor / Digging for Life (România), regie și imagine Pavel Cuzuioc pentru “excelenta observație a unor situații reale și fascinante, pentru măsura și delicatețea cu care transpune în filmul documentar povestea unor personaje surprinzătoare.” Premiul a fost oferit de partenerul festivalului, Organizația Internațională pentru Migrație din Moldova.
Pentru “măiestria cu care surprinde momentul în care înflorește sacura și îmbătrânește gutuiul” Premiul III la Secţiunea cadRO a fost câștigat de Mara Trifu, regizorul filmului Gutuiul doamnei Grossu / The Quince Tree of Ms. Grossu (România). Premiul a fost acordat de MOLDCINEMA.
Editura ARC a oferit cate o colectie de cărți tuturor câștigătorilor de la Secțiunea CadRO.
În acest an, premiile la Secţiunea Producţii TV Locale au fost oferite de postul de televiziune PUBLIKA TV. Din componența juriului au făcut parte: Mihai Fusu, actor, regizor, realizator şi moderator emisiuni TV, Tatiana Bunduchi-Iojiţă, jurnalistă, realizatoare de emisiuni radio şi TV și Angela Aramă, jurnalistă și producătoare TV.
Premiul I şi Trofeul Secţiunii Producţii TV Locale pentru cea mai bună lucrare l-a obţinut Alina Radu, Asociația Telejurnaliștilor Independenți în colaborare cu Moldova 1, cu producția Murind în așteptare. “Pentru că este foarte profesionist din toate punctele de vedere: regie, imagine, subiect și pentru că are un impact major asupra societății ca subiect. Filmele de investigație documentară trebuie susținute”, au conchis membrii Juriului.
Premiul II a fost acordat filmului Artistul dispărut, realizat de Adel Idris și Denis Bartenev, Centrul pentru Artă Contemporană, iar motivația juriului a fost următoarea: “Pentru profesionalism, calitate în imagine, regie și montaj și pentru originalitatea subiectului. O abordare inteligentă și curioasă a unei teme foarte complicate – o privire universală asupra unui fenomen complex.”
Premiul III la Secţiunea Producţii TV Locale a revenit filmului Clipe din viață, regie Vera Bulgaru, Drochia TV. “Pentru redarea dimensiunii artistice asupra destinului uman”, a declarat Juriul, menționând că realizatorii au făcut un lucru mare cu mijloace mici.
Pentru “tema neașteptată și interesantă și pentru încercarea de investigație” Juriul a decis să ofere o Mențiune Specială peliculei Proiecte militare spulberate de civili în regia lui Victor Sofroni.
În cadrul acestei ediții a FIFD CRONOGRAF au fost acordate câteva premii speciale:
Premiul „Ion Vatamanu pentru dragoste de neam” a fost decernat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF, pentru a cincea oară. Este un premiu instituit de către Leontina Vatamanu, fiica poetului şi directorul artistic al festivalului. La ediţia a X-a, acest premiu a fost acordat documentarului Aproape de cer / Close to Heaven (Germania, România), în regia lui Titus Faschina, imagine Bernd Fischer. „Ion Vatamanu a fost o persoană aproape de pământ, de oamenii pământului – ţăranii, iar acum fiind aproape de cer, acord aces premiu filmului Aproape de cer”.
Premiul Uniunii Cineaştilor din Moldova i-a revenit regizorului din Republica Moldova, George Ciubuc, pentru pelicula Ionică și Dacia lui.
În cadrul proiecției tematice „Femeia între curaj şi rezistenţă”, dedicată filmelor despre, cu și realizate de femei, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie din Moldova a oferit un premiu special documentarului Mame 15 cenți minutul/ Mothers 15 cents a minute (Spania).
Ministerul Tineretului şi Sportului a oferit un premiul special tinerei Veronica Pîslaru pentru „contribuţia şi înalta prestaţie la organizarea, mediatizarea şi prezentarea FIFD CRONOGRAF”.
Premiile Simpatia Publicului la cele două secţiuni internaționale a constituit suma adunată de pe urma vânzării biletelor şi abonamentelor la proiecţiile din cadrul Festivalului. Premiul Simpatia Publicului la Secţiunea Principală, a fost câştigat de documentarul Oile albastre / Blue Sheep (Spania), regie Noel Galvez, imagine Luis Angel Perez, iar la Secţiunea cadRO, de filmul 7 etnii la Marea Neagră/7 Ethnic Gropus on the Black Sea, regie și imagine Alexandru Condurache, România.
Trofeele CRONOGRAF sunt realizate de sculptorul Valentin Vârtosu. La ediția a X-a, ediție aniversară, autorul le-a imprimat detalii noi, speciale.
Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF a avut loc în perioada 10-15 mai, la Chişinău. FIFD CRONOGRAF este organizat de OWH Studio, începând cu 2001.
CRONOGRAF - ecranul unde realitatea devine artă.