Linkuri accesibilitate

„Teatrele se întâlnesc la Chişinău”: Merităm să stăm alături de celelalte capitale cu fruntea sus


Petru Vutcărau, directorul Festivalului BITEI
Petru Vutcărau, directorul Festivalului BITEI

Petru Vutcărău: „Vrem să ridicăm prestigiul artei scenice în societate. Vrem ca arta scenică de la noi să se îmbogăţească.


Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice BITEI-2012 se va desfăşura în perioada 25 mai- 3 iunie la Chişinău. În acest an vor participa trupe de teatru din 15 ţări. Stagiara noastră, Olga Lavric, studentă la Şcoala de studii avansate în Jurnalism a discutat cu regizorul şi directorul festivalului, Petru Vutcărău, despre specificul actualei ediţii.

Europa Liberă: De ce pentru anul acesta aţi ales genericul „Teatrele se întâlnesc la Chişinău”?

Petru Vutcărău:
„Lucrând la programul festivalului, am descoperit că majoritatea spectacolelor care vor veni la Chişinău vin din anumite capitale ale lumii. Din Roma, din Londra, Tokyo, Tel Aviv, Madrid. Rar se întâmplă acest eveniment când colective de teatru din capitalele lumii, vin la Chişinău. Şi atunci, am vrut ca Chişinău să sune, să se rostească alături de aceste capitale. Pentru că suntem o capitală de ţară şi merităm să stăm alături de celelalte capitale cu spatele drept şi cu fruntea sus”.

Europa Liberă: Organizaţi festivalul din 1994. Ce urmăriţi cu acest festival?

Petru Vutcărău:
„Vrem să promovăm arta scenică. Vrem să ridicăm prestigiul artei scenice în societate. Vrem ca arta scenică de la noi să se îmbogăţească. Dar în primul rând, obiectivul nostru este ca prin acest festival să menţinem, sau chiar să ridicăm prestigiul artei teatrale”.

Europa Liberă: Vor fi prezente trupe din Coreea, Israel, Japonia, Turcia ţări care au şcoli şi tradiţii teatrale diferite de ceea cu ce s-a obişnuit publicul nostru să vadă. În toţi aceşti ani în care organizaţi festivalul, s-a învăţat publicul nostru să aprecieze diversitatea?

Petru Vutcărău:
„Bineînţeles, niciun spectacol din cele care au fost prezentate în cadrul celor nouă ediţii ale bienalei nu au trecut indiferente pe lângă publicul spectator şi sunt absolut convins că majoritatea, dacă nu chiar toţi au rămas mai mult sau mai puţin marcaţi de cele văzute”.
XS
SM
MD
LG