Linkuri accesibilitate

Prețuri impertinente


Noi, cumpărătorii naivi şi prea indulgenţi din cea mai săracă ţară din Europa, i-am învăţat pe comercianţi să ne umfle preţurile fără nici o jenă.


Mărturisesc, stimaţi ascultători, că mi se întîmplă uneori să văd un preţ şi să bolovănesc ochii de uimire. Mi se pare într-atît de impertinent preţul acela, încît mi se taie respiraţia. Eu înţeleg că fiecare vînzător vrea să cîştige cît mai mult, dar cînd el vrea să te jupoaie, cînd vrea să obţină un profit mai mare de 100%, te întrebi dacă mai trăieşti cu adevărat în cea mai săracă ţară din Europa.

Va să zică mă duc eu recent cu un prieten la o terasă din centrul capitalei. Întrebăm chelnerul ce fel de apă plată are. Ne aşteptam ca omul să ne propună mai multe feluri de apă. Însă chelnerul ne-a zis că ne poate oferi numai un singur fel de apă străină. Îmi scapă acum marca. Şi ne-o aduce. Ei bine, în momentul în care am luat în mînă nota de plată, am crezut că visez urît. O sticluţă de apă plată de 0,33 litri costa 35 de lei! Repet pentru cei care au acum senzaţia că glumesc. O sticluţă de apă de 0,33 litri la preţul de 35 de lei!
Prețuri impertinente
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct


Ce era să fac? Am plătit şi am plecat de acolo cu gînduri triste. O spun cu toată sinceritatea: nu am mai văzut asemenea apă scumpă la vreo terasă chişinăuiană. Şi nu era apa aia de aur, şi nici foarte deosebită nu era. Păi, o sticluţă de Dorna costă de trei ori şi ceva mai ieftin.

Bineînţeles că trăim într-o economie de piaţă şi, la rigoare, patronul poate umfla preţul pînă-n pînzele albe. Şi totuşi, faptul că acea terasă nu avea altceva să-ţi propună în afară de apa aia foarte scumpă mi s-a părut foarte ofensator. Eu stau şi mă gîndesc: cît o fi costat ea în realitate? Ce profit are patronul terasei de pe urma comercializării ei? Poate ea costă 34 de lei şi sărmanul om, vînzînd-o cu 35 de lei, abia reuşeşte să supravieţuiască? Dar să nu fiu caustic. Eu iată ce vreau să spun.

Asta că noi, cumpărătorii naivi şi prea indulgenţi din cea mai săracă ţară din Europa, i-am învăţat pe comercianţi să ne umfle preţurile fără nici o jenă. Asta noi le-am cultivat obişnuinţa de a scoate profituri exagerat de mari de pe urma vînzărilor. Şi asta pentru că nu ne respectăm pe noi înşine. Asta, din păcate, e situaţia.
XS
SM
MD
LG