La o zi după ce un emisar FMI a anunțat la Chișinău că în Moldova creșterea economică se încetinește, tendința este confirmată și de un raport al BERD privind tendințele economice în țările în tranziție. Detalii are Mircea Țicudean.
Raportul BERD spune că în Moldova creșterea economică a fost impulsionată de remitențe, de exporturi și investiții, pe fondul îmbunătățirii percepției viitorului țării, inclusiv datorită alegerii președintelui.
Totuși - continuă raportul - producția industrială și-a încetinit creșterea la începutului lui 2012, ca răspuns la slăbirea mediului economic extern. Economia moldoveană rămâne vulnerabilă la creșterea anemică a partenerilor comerciali și la incertitudinile legate de fluxul de remitențe.
Cu toate aceste concluzii oarecum pesimiste, rnsă superioară celei de 3% pronosticate chiar ieri de premierul Vlad Filat, în compania șefului delegației FMI Nicolai Gheorghiev.
Pentru anul viitor, prognoza BERD este în privința Moldovei creștere economică de 4,5%.
Vecina Moldovei, Ucraina, ar urma să înregistreze o creștere de 2% anul acesta și de 4% la anul. Dar cealaltă vecină, România, trece prin vremuri mai grele, resimțind mai profund impactul crizei din zona euro. BERD prevede o creștere de 1,2% a economiei românești anul acesta, și de 2,6% la anul. În raport se spune că până de curând perspectivele economiei românești pentru anul curent păreau mult mai bune, dar în ultimele luni au apărut semnale negative - datorate mai ales propagării crizei din zona euro în special prin intermediul sectorului bancar. Raportul BERD spune că un plus pentru România este continuarea asistenței din partea FMI.
Pentru Rusia, raportul BERD prevede creșteri economice de peste 4% atât anul acesta, cât și la anul, dar avertizează că situația se poate schimba în funcție de evoluția pieței internaționale a petrolului, gazelor și materiilor prime - pe care Rusia le exportă în mari cantități.
Pentru țările în tranziție din Europa Centrală, care fac parte din zona euro sau sunt profund legate de economia zonei euro, BERD prevede, cu puține excepții, de pildă Slovacia sau Polonia, creșteri economice anemice, stagnări sau chiar reintrări în recesiune.