Linkuri accesibilitate

Moneda euro și proiectul european trebuie salvate


Economistul Paul Krugman
Economistul Paul Krugman

Un interviu cu Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie.


Economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, scrie de mult despre criza din zona euro, fiind extrem de critic la adresa guvernelor care nu au decât o soluţie: măsuri de austeritate. Pentru Krugman, o strategie „sinucigaşă”. Corespondenta Europei Libere, Heather Maher a stat de vorbă cu Paul Krugman despre situaţia din Grecia, posibila ieşire a acestei ţări din zona euro şi efectele asupra economiei mondiale. Interviul este rezumat de Ieana Giurchescu:

În opinia lui Paul Krugman, ieşirea Greciei din zona euro este aproape sigură şi va avea consecinţe „grele” dar nu va fi o catastrofă. Krugman nu crede în estimările că ieşirea Greciei din zona euro va costa miliarde de euro şi va produce o reacţie în lanţ, provocând şi falimentul altor ţări. Economia greacă va fi lovită serios, estimează Krugman, mulţi investitori vor pierde bani dar în condiţiile actuale, pierderile sunt inevitabile, orice ar face guvernul elen.

Dar dacă liderii europeni vor reuşi să salveze moneda unică, ieşirea Greciei s-ar putea dovedi benefică, este de părere Paul Krugman, pentru că este oricum vorba de o economiei periferică, nesustenabilă.

Banca Centrală Europeană, crede Krugman, ar trebui să joace un rol central în salvarea euro: ar trebui să împrumute bani băncilor şi guvernelor şi să permită o creştere a ratei inflaţiei - ceea ce ar permite finanţarea unei politici de creştere economică.

Moneda unică a fost o greşeală, mai spune Krugman, dar acum trebuie salvată pentru că un eşec ar pune sub semnul întrebării proiectul european care în ultimă instanţă este despre pace, prosperitate şi democraţie.

Criza din zona euro afectează toate ţările care exportă în Europa dar în proporţii diferite. Paul Krugman atrage atenţia că numai 2% din exportul american, de exemplu, este spre piaţa europeană aşa că Statele Unite sunt mult mai puţin afectate decât economiile est europene.

De ce nu renunţă guvernele europene la politica de austeritate strictă, acum că în multe ţări, electoratul a votat împotriva acestei strategii ?
Pentru Paul Krugman, răspunsul este dat de economistul Martin Wolf, de la Financial Times, care scria „În Germania, economia este parte din filozofia morală”. Motiv pentru care, datornicii sunt păcătoşii care trebuie acum să-şi răscumpere păcatele. Numai că economia nu funcţionează după aceste precepte, conchide Krugman. Ţările mici, pe de altă parte, nu au suficientă putere financiară pentru a cere sau forţa schimbarea strategiei de austeritate financiară.

Criza zonei euro, crede Krugman, nu se va rezolva în săptămâni dar până la sfârşitul anului, situaţia s-ar putea clarifica. Pentru că ieşirea Greciei din euro ar putea avea loc în câteva luni, un moment al adevărului care va cere decizii radicale şi rapide, încheie economistul Paul Krugman interviul cu Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG