Linkuri accesibilitate

La cheremul poliţistului sfătos


Cînd eşti plătit din bugetul de stat, cînd vrei să te pensionezi înaintea altora, ar trebui să te gîndeşti niţel şi la confortul pasagerilor.


Nu mi se întîmplă prima dată. De aceea, o să insist niţel asupra poveştii. Va să zică merg spre serviciu într-un maxi-taxi burduşit cu oameni. E cald, e năduf, oamenii abia aşteaptă să ajungă la destinaţie pentru a părăsi microbuzul care seamănă cu o saună.

La un moment dat, un poliţist cu baston de pe şosea îi face semn şoferului nostru să se oprească. Microbuzul se opreşte, şoferul iese să afle care-i problema şi... începe o discuţie vie între driver şi poliţist. Călătorii transpiraţi din microbuz aşteaptă revenirea şoferului, dar acesta are ceva de pus la cale cu poliţistul sfătos. Şi au tot discutat şoferul cu poliţistul vreo 10-15 minute, timp suficient ca pasagerilor să le crape răbdarea. Pentru că aşteptatul în acel microbuz, fie el şi de 10 minute, e destul de chinuitor. Unde mai pui că oamenii se grăbesc să ajungă la serviciu.

Întrebarea mea e simplă ca ecuaţiile elementare: de ce oare poliţiştii de pe şosele trebuie să stea la taclale cu şoferii transportului în comun, fără să le pese de confortul şi de timpul preţios al pasagerilor? Oare nu e suficient să fie remarcată încălcarea, dacă aceasta există, după care microbuzul să fie lăsat în pace, iar şoferul să fie penalizat ulterior? Sau lucrul ăsta e imposibil şi poliţistul trebuie mereu să stea la sfat cu şoferii? La rigoare, poliţistul sfătos ar fi putut să ne informeze că are de gînd să discute mai mult timp.

Fireşte, nu e o apocalipsă întîmplarea de mai sus. E chiar un amănunt insignifiant în raport cu alegerea preşedintelui, să zicem. Numai că asemenea amănunte sînt cam multe în viaţa noastră de zi cu zi, iar împreună ele îţi cam sluţesc existenţa. Atunci cînd eşti plătit din bugetul de stat, cînd vrei să te pensionezi înaintea altora, ar trebui să te gîndeşti niţel şi la confortul pasagerilor, nu?
XS
SM
MD
LG