La sfârșitul săptămânii trecute, edilii orașului Baia Mare, din nordul României, au mutat câteva sute de romi de la periferie într-o clădire aparținând unei uzine chimice dezafectate. Mulți dintre ei s-au plâns că nu se simt bine, probabil din cauza reziduurilor toxice. Întreaga acțiune a edililor a fost condamnată de apărătorii drepturilor omului și de unii diplomați occidentali. Relatează de la București Sabina Fati.
Ambasada Statelor Unite ale Americii intervine din nou in favoarea romilor din Baia Mare dupa ce anul trecut a atras atentia opiniei publice internationale in doua situatii care au dus la defavorizarea comunitatii de romi de aici: odata fiindca autoritatile locale au fortat evacuarea romilor din casele lor si alta data dupa ce primaria din acelasi oras situat in nord-vestul Romaniei a construit un zid pentru a separa locuintele sociale ale romilor de strada principala.
De data aceasta Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si-a manifestat ingrijorarea cu privire la mutarea unor familii de romi in cladirea fostului combinat de cupru. In Baia Mare exista o problema veche legata de locuirea romilor si sprijinirea lor pentru a duce o viata normala. In acest municipiu exista de multa vreme, de 30-40 de ani, spun localnicii cel putin trei comunitati de romi, una dintre acestea locuia pe halda de steril, alta in apropierea uzinei de plumb si o a treia pe groapa de gunoi a orasului, peste tot in case improvizate.
Pentru a se face remarcat, primarul liberal al municipiului Baia Mare a vrut sa demonstreze ca poate rezolva problema romilor. Numai ca rezolvarea gasita de Catalin Chereches nu este nici in favoarea romilor, nici in favoarea locuitorilor din oras, ci doar o actiune de campanie electorala inaintea alegerilor locale de duminica.
Practic, primarul din Baia Mare i-a strins pe romii care traiau pe groapa de gunoi, dar nu doar pe ei, ci si pe altii care se aflau mai aproape de centrul orasului, i-a convins sa semneze ca sint de acord sa fie mutati si dupa aceea i-a dus in halele combinatului de cupru din localitate. Primarul spune ca spatiile intreprinderii au fost igienizate, desi au ramas in incinta unde s-au mutat romii o serie de recipiente cu substante toxice. Organizatiile neguvernamentale au vorbit despre toxicitatea care exista in halele fostei intreprinderi prelucrare a cuprului, mai ales dupa ce mai multi copii ai familiilor de romi au fost dusi la spital cu intoxicatii grave.
Primarul de Baia Mare, despre care liderul romilor locali spune ca a cumparat voturile celor pe care i-a mut la combinat, sustine ca mutarea a fost legala si adauga ca intoxicarile s-au intimplat din cauza unor sprayuri paralizante folosite de liderii comunitatii de romi.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii analizeaza situatia, in conditiile in care ghetoizarea romilor recidiveaza in nord-vestul Romaniei, un simptom destul de generalizat in marile orase ale tarii.