Linkuri accesibilitate

Prestațiile sociale: între fraudă și incompetență


Valentina Buliga: „Au fost depistate modificări intenţionate ale datelor din cererile de ajutor social de către colaboratorii unor Direcţii.”


In urma unor controale in mai multe localitati din 11 raioane, Inspectia Sociala a constatat ca statului i-a fost cauzat un prejudiciu de peste 350 de mii de lei. Suma reprezinta valoarea ajutorului social ce nu se cuvenea sa-l primeasca unele persoane dar care au beneficiat de sustinerea statului fie din cauza unor greseli, fie pentru ca nu au fost onesti cu autoritatile. Relateaza Lucia Diaconu.

Ca să primească ajutor de la stat, unele persoane şi-au tăinuit o parte din venituri, iar altele au ascuns că deţin bunuri care i-ar fi putut împiedica să fie în lista de beneficiari. Asta au scos la iveală inspectorii sociali care au făcut în ultimele luni mai multe controale inopinate în 37 de localităţi din republică.

Nu de puţine ori, spun inspectorii, complici ai acestor persoane au fost autorităţile locale care au eliberat certificate false despre componenţa familiei sau suprafaţa de terenuri deţinute de persoană.

Dar Ministrul Muncii, Valentina Buliga a declarat azi în conferinţa de presă unde a prezentat rezultatele acestor verificări că o parte din vină pentru acordarea ajutoarelor sociale celor care nu le merită le revine şi asistenţilor sociali.

„Au fost depistate corectări şi modificări a informaţiei din cererile de prestaţii sociale de către unii asistenţi sociali sau specialişti din cadrul direcţiilor de asistenţă socială fără acordul solicitantului, lucru inadmisibil conform legii, sau, şi mai grav, modificarea intenţionată a datelor din cererile de ajutor social de către colaboratorii unor Direcţii.”

Potrivit Inspecţiei Sociale, totalul plăţilor necuvenite se ridică la 356 de mii de lei. Dar Valentina Buliga a spus că fraudele comise de beneficiari şi de asistenţii sociali nu acoperă întreaga sumă, o parte revenind greşelilor admise din neştiinţă.

Şefii Direcţiilor de asistenţă socială din raioane pun aceste reproşuri pe seama problemelor cu care ciocnesc. Iată ce ne-a spus Xenia Axenti, de la Direcţia de profil din raionul Nisporeni: „Chiar dacă undeva se strecoară cîte o greşeală aş zice că este incompetenţa asistentului social. Dar în acelaşi timp volumul de lucru pe care-l efectuează un asistent social e foarte mare, căci ne revine la 3000 de locuitori un asistent social şi toate problemele pe care astăzi le are ţara sînt probleme sociale şi mentalitatea oamenilor că declară incorect şi iarăşi povara revine pe spatele lui, ca să se ducă la domiciliu să verifice informaţia. ”
Europa Liberă: Asistentul este obligat prin lege să verifice cererea?

Xenia Axenti:
„El nu este obligat să verifice toate cererile, dar acele cereri unde are suspiciuni.”

Şi opinia şefului Direcţiei de asistenţă socială din raionul Călăraşi, Mihai Cotelea: „În primul rînd aş spune că şi legea nu e atît de perfectă. Sînt multe lacune la unele articole unde nu-i dat clar lămurire cum să tratăm un caz sau altul. A doua problemă-i slaba pregătire a asistenţilor sociali. La noi fluctuaţia de cadre-i foarte mare. Aproape 30% în fiecare an se schimbă. Adică vin cadre noi şi permanent trebuie de lucrat cu ei, permanent trebuie de explicat, de studiat legea, regulamentu şi aşa mai departe.”

După neregulile constatate, Ministerul muncii dă asigurări că vinovaţii vor fi sancţionaţi iar cei care au primit ajutoare nemotivat vor fi siliţi să întoarcă banii la stat. Mihai Cotelea spune însă că în cîteva cazuri instituţia pe care o reprezintă s-a văzut nevoită să se adreseze în instanţă.

În 2012 ajutoarele gestionate de Ministerul Muncii se aşteaptă să se ridice la 438 de milioane de lei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG