Linkuri accesibilitate

Un start şters


Euro 2012
Euro 2012

Pe fundal cu favorite ezitante şi neconvingătoare, au ieşit brusc în evidenţă echipe de linia a doua – Rusia şi Croaţia.


Mi se pare că primele meciuri ale Campionatului European, acelea de vineri-sîmbătă-duminică, n-au fost pe măsura aşteptărilor iubitorilor fotbalului. Un start şters, lipsit de spectaculozitate, garnisit cu ratări monumentale ale unor jucători experimentaţi.

Au decepţionat, în primul rînd, finalistele ultimului Campionat Mondial – Spania şi Olanda. Ibericii, campioni europeni şi mondiali, au făcut cu greu o egalitate cu Italia. Jocul spaniolilor bazat pe posesia îndelungă a mingii şi pe pasele rapide nu a mai avut iată eficienţa de odinioară, fapt văzut anterior şi în felul în care a fost eliminată Barcelona din Liga Campionilor. Iar ratările mari ale spaniolului Torres, eroul din 2008, ca şi cea a italianului Balotelli, sînt chiar greu de digerat pentru un asemenea nivel.

Şi mai rău au debutat la EURO olandezii. Portocala mecanică s-a împotmolit în apărarea daneză riguros construită şi a ratat ocazii uriaşe de a înscrie. Şi, cu toate că mai are două meciuri de jucat în grupă, e foarte posibil să nu se mai califice în sferturi. Nici învingătoarea însă – Danemarca – nu a strălucit, limitîndu-se la rigoare şi disciplină tactică.

Că favoritele campionatului nu sînt tocmai în ordine a arătat-o şi meciul Germania – Portugalia în care germanii au cîştigat, ca de multe ori, fără să impresioneze.

Pe acest fundal, cu favorite ezitante şi neconvingătoare, au ieşit brusc în evidenţă echipele din linia a doua – Rusia şi Croaţia. După ce au pulverizat apărarea cehilor ce părea o curte de trecere, ruşii sînt ca şi calificaţi în sferturi. Şi asta pentru că ceilalţi competitori din această grupă slabă – polonezii şi grecii – au remizat, jucînd modest. Fireşte, marile favorite mai au timp să-şi revină, dar buna pregătire fizică şi mentalul tare o fac un adversar de temut pe echipa lui Dick Advocaat.

Aşadar, începutul campionatului, după părerea mea, nu se ridică la înălţimea turneelor precedente din 2000, 2004 şi 2008. Să vedem ce va fi azi seara, cînd în scenă vor ieşi Anglia, Franţa, Suedia şi cea de-a doua gazdă, Ucraina.
XS
SM
MD
LG