Linkuri accesibilitate

O rețea de exploatare a copiilor la Chișinău (Adevărul)


Plecarea lui Vadim Mișin din PCRM (Jurnal de Chișinău).


Cotidianul „Adevărul” publică un articol din care aflăm că în centrul capitalei activează o reţea în care copiii sunt obligaţi, uneori din primii ani de viaţă, să cerşească. Exploatarea micuţilor are loc chiar sub ochii poliţiştilor. Numărul copiilor în această situaţie este greu de evaluat iar ultimele date sunt de acum 12 ani, observă ziariştii. Din 2000 şi până în prezent, nimeni nu a mai făcut studii în acest domeniu. Organizaţiile pentru protecţia drepturilor copilului susţin că fenomenul este ciclic. „Acum îi găsim în stradă pe micii cerşetori ai anilor ’90, care stau pe trotuare deja alături de copiii lor. Pentru că statul nu s-a ocupat de integrarea lor socială, ei nu au găsit o soluţie mai bună decât să-şi hrănească şi urmaşii din mila oamenilor”, a declarat pentru „Adevarul” Mariana Ianachevici, preşedintele Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei.

Despre plecarea lui Vadim Mişin din PCRM, editorialistul Petru Bogatu scrie în „Jurnal de Chişinău” că gestul deputatului face o figură aparte în galeria comuniştilor evadaţi din PCRM. Dl Bogatu crede că intenţiile lui Mişin de a-şi croi un partid propriu, ar putea nărui stânga în formula ei tradiţională cunoscută de mai mulţi ani. Mişin a anunţat formarea Partidului Forţelor de Stânga. Având în vedere faptul că atât el, cât şi secunzii săi Babenko şi Botnariuc se bucură de o mare influenţă în mijlocul nucleului dur al comunităţilor ruse şi ucrainene, este la mintea oricui că noul grup politic va fi unul cu precădere etnic. De unde şi concluzia că Vadim Mişin, prin gestul său, favorizează Alianţa şi contribuie, până la un anumit punct, la aerisirea segmentului de stânga al eşichierului.

După ultimul Congres, Partidul Comuniştilor din R. Moldova este decis să treacă în ofensivă, scrie Natalia Uzun în „Moldavskie Vedomosti”. Fiind în opoziţie, PCRM a înţeles cum să revină la putere, însă nu se va întoarce în acest Parlament, pe care continuă să-l considere nelegitim. Ziarista mai scrie că activitatea PCRM se va axa pe consolidarea aşa-numitului Congres Civic, care încă nu a devenit un nucleu de rezistenţă împotriva actualei guvernări dar care, dotat cu pîrghii legale de influenţă, va deveni un instrument important în realizarea strategiei partidului.

Referindu-se tot la Congresul de sâmbătă al Partidului Comuniştilor, Tatiana Corai observă în „Timpul” că acesta s-a desfăşurat exclusiv în limba altui stat, adică limba rusă. Însuşi Vladimir Voronin declara că „actualmente, în PCRM sunt 66,7% de moldovenii, 16,6% ucraineni, 9,8% ruşi, 3% găgăuzi şi bulgari, alte etnii”. „Dacă moldovenii constituie în această formaţiune tocmai 66,7 la sută, de ce lucrările congresului s-au desfăşurat în limba minorităţii ruse, de 9,8 procente, şi nu a majorităţii?”, se întreabă ziarista.
XS
SM
MD
LG