Se împlinesc 22 de ani de când Rusia şi–a proclamat independenţa. Astăzi, la Moscova, ziua naţională a fost marcată cu o mare manifestaţie de proteste împotriva regimului preşedintelui Vladimir Putin. Organizatorii estimează participarea la orice între 30 şi 100 de mii poliţia vorbeşte de numai 18 mii. Cu mai multe informaţii de la corespondenţii noştri, Oana Serafim:
Protestele de astazi vin după ce preşedintele Vladimir Putin a semnat legea prin care se măreşte considerabil puterea guvernului de a limita protestele şi de-ai pedepsi pe protestatari. Astfel, potrivit noii legi, orice participă la un miting neautorizat poate fi amendat cu o suma echivalenta a peste 9000 de dolari, organizatorii vor trebui să plătească 18 mii de dolari, iar organizatiile şi grupurile care organizează protestele peste 30 de mii de dolari. Cine nu poate plăti va fi obligat să facă pină la 200 de ore de muncă în folosul public. De asemenea legea permite identificarea de catre autorităţi a organizatorilor, astfel încit orice participă la o astfel de acţiune ar putea fi considerat „ organizator” şi amendat ca atare. Militanţi pentru drepturile omului au criticat legea care ar putea fi folosită împotriva oricăror adunări, inclusiv, aşa cum scrie Masha Gessen, astazi în International Herlad Tribune, împotriva unor copii care se adună la un loc de joacă.
Protestatarii de la Moscova au cerut demisia preşedintelui Vladimir Putin, elaborarea unui nou cod electoral, desfiintarea Dumei de stat şi alegeri anticipate parlamentare si prezidenţiale. Serghei Udalţov, la mitingul de astazi:
„O să învingem. O să învingem în curînd. Chiar în acest an şi vom elibera Rusia de escroci şi hoţi. Noi nu suntem împotriva a tot : noi luptăm pentru un guvern cinstit, alegeri libere parlamentare si prezidenţiale cît mai curînd posibil.”
Boris Nemtov a cerut schimbarea Constituţiei:
„Trebuie să schimbăm constituţia şi să interzicem unei persoane să fie aleasă ca preşedinte mai mult de două mandate de 4 ani…”
Andrei, un manifestant de 29 de ani a explicat postului nostru de radio de ce a venit la proteste, mai ales după introducerea noilor legi:
„De ce am venit astazi ? Pentru că sunt împotriva fărădelegilor care se întimplă în ţara noastră, impotriva nedreptăţii, împotriva lui Putin şi a celor din jurul lui care nu vîd sau nu vor să vadă ce se întimplă în ţară şi pentru că ei spun că cei care protestează nu sunt patrioţi, că sunt „portocalii” şi aşa mai departe…”
Ksenia Sobciak şi Ilia Iaşin, doi dintre activiştii opozitiei, au fost chestionaţi astazi de poliţie, dupa ce ieri le-au fost percheziţionate locuinţele. Pe site-ul ministerului rus de interne au fost publicate fotografii cu mulţi bani intr-un plic cu numele Kseniei Sobciak. Poliţa spune că a confiscat în urma raidului de ieri de la locuinţa acesteia şi de la cea a lui lia Iaşin 1 milion de euro. Autorităţile ruse au spus de multe ori că opoziţia este plătită de occident, de guverne si organizaţii străine.
La Kremlin, la o recepţie organizată de preşedintele Vladimir Putin, acesta a vorbit despre nevoia compromisului în politică:
„Sunt multe puncte de vedere despre prezentul şi viitorul Rusiei. Dezbaterile înflăcărate sunt normale într-o ţară liberă şi democratică şi acesta este cursul pe care poporul nostru l-a ales. Si este important să ne auzim unii pe alţii şi să ne respectăm reciproc şi să ajungem la compromisuri…”
Atit Departamentul de stat american cit şi Uniunea Europeană şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu noile legi adoptate de Kremlin şi cu evoluţia situaţiei. Purtatoarea de cuvint a Departamentului de stat, Victoria Nuland:
„Luate împreună, măsurile impotriva opoziţiei ridică serioase semne de întrebare despre modul arbitrar în care este folosită legea pentru a limita libertatea de expresie şi de întrunire.”
Purtatoarea de cuvint a coordonatoarei politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton:
„Inaltul reprezentant îşi exprimă îngrijorarea faţă de paşii întreprinşi de Rusia pentru a limita participarea la adunări publice. Ea cere guvernului rus să implice instituţiile europene pentru a se asigura că noua lege despre întrunirile publice care a fost adoptată saptamina trecută şi promulgată la week-end îndeplineşte standardele europene…”
La protestul de la Moscova participarea a fost după estimarile poliţiei de 18 - 20 de mii de oameni. Organizatorii vorbesc de 50 -100 de mii.