PDL a pierdut tot ce se putea pierde la alegerile locale. A pierdut la număr de mandate, la număr de primării, în general, le număr de primării în orașe mari, la număr număr de consilii județene. Un baron local PDL, până mai ieri foarte guraliv, foarte sigur pe el și extrem de arogant, s-a declarat șocat de rezultatele care au depăși chiar și cele mai negre previziuni. „O lecţie usturătoare” a adăugat alt baron PDL. Și care, întrebat dacă ar trebui sancţionat cineva din PDL pentru eșec, a spus că „nu e timp de asta”.
Și nu mai este timp pentru că alegerile locale le prefațează pe cele generale din toamnă, organizate tot de PSD și aliații săi. Timpul e prea scurt pentru minuni și în cele câteva luni de guvernare USL nu poate face nici atâtea greșeli și nici induce atâtea nemulțumiri încât să se bucure de lecția punitivă de care a avurt parte PDL. Reacțiile dure ale unor PDL-ști mai critici pot fi luate ca eufemisme față de accentele critice ale unor partizani și susținători necondiționați. Ei vorbesc, nu fără îndreptățire, de un adevărat „dezastru electoral”. Sub 20% la nivel național național, mult sub obiectivul stabilit, și așa modest, de 25%, toate ca rezultat al organizării, strategiei și campaniei absolut penibile.
Întrebat dacă se aştepta la „asemenea rezultate”, Traian Băsescu a răspuns râzând: „Ferească Dumnezeu de mai rău!”. Mai mult decât harta României spuzită de pojarul stângii, avea probabil în vedere riscul ca PDL să devină un partid marginal, șobolanii traseiști vor părăsi repede corabia, dar și riscul ca PSD să devină partid unic, după ce își va marginaliza sau abadona aliatul de strânsură, PNL, ceea ce va fi de rău augur pentru firava democrație românească.
Am pierdut pentru că s-a votat politic este explicaţia cea mai la îndemână în spatele căreia se refugiază candidații PDL la primării şi consilii judeţene învinși în alegerile de duminică. Deși e de întrebat la ce altă reacție se așteptau de la cei siliți să plătească pentru oalele sparte ale crizei, știut fiind că mai aproape de piele e cămașa ruptă în coate și nu haina promisă de politicieni.
Alegerile au confirmat creşterea ponderii votului politic în scrutinul pentru locale, pe fondul erodării PDL în anii de criză în care a asigurat guvernarea, uitându-se și lucrurile bune făcute, ca de exemplu reforma justiției sau măsurile nepopulare pentru a împiedica aluncarea în colapsul grecesc.
Insă, dincolo de tot și de toate, PDL a pierdut acum la fel și cam din acealeși motive pentru care acum opt ani și PSD a luat drumul opoziției. E vorba de cinismul cu care incompetența, clientelismul, aroganța, corupția, lăcomia au fost vândute drept contrariul lor și au devenit surse și resurse de îmbogățire. Și, în condiții de democrație, electoratul a învățat că odată la patru ani poate depedepsi toate aceste derapaje. Din păcate fără nici o șansă de a le înlocui cu contrariul lor. Iar votul uninominal va aduce la putere un PSD flâmând, cu șansa de a deveni partid unic sau aliat formal cu un partener de tinichea.