Linkuri accesibilitate

Fie si dovedit, plagiatul lui Ponta nu va avea niciun ecou în România (România Liberă)


O combinație între Vasile Blaga şi Monica Macovei ar fi promițătoare pentru PDL (22)

Subiectele fierbinti se detroneaza cu mare viteza unele pe altele in presa de la Bucuresti. Subiectul ICR, adica ordonanta de urgenta care trece institutia de sub autoritatea Presedintiei in subordinea Senatului, continua sa ocupe foarte multe comentarii. A aparut insa si suspiciunea de plagiat sub care a intrat premierul Victor Ponta cu teza sa de doctorat, iar in cursul zilei - iminenta demitere a ministrului culturii, Mircea Diaconu, declarat de Curtea Suprema incompatibil cu functii publice.

Ce castiga Basescu din scandalul Ponta, acuzat de plagiat? – este titlul editorialului semnat in România Liberă de Gabriel Bejan. Raspunsul nu exista explicit in articol. Jurnalistul se teme ca, fie si dovedit, acest plagiat nu va avea niciun ecou in Romania. Cel mult, va fi clasat ca un nou episod din razboiul presedintele Basescu – premierul Victor Ponta. In schimb, mai arata Gabriel bejan, in Europa asemenea chestiuni sunt tratate cu mare atentie. Exista precedentul unui ministru german si al fostului presedinte al Ungariei, care au trebuit sa demisioneze sub acuzatii asemanatoare. In consecinta, suna ipoteza din Romania libera, daca merge peste cateva zile la Bruxelles la Consiliul European, unde isi doreste foarte mult sa-l inlocuiasca pe presedintele Basescu, Victor Ponta ar putea avea probleme de imagine, indiferent daca acuzatiile vor fi sau nu confirmate pe parcurs.

Declararea oficiala a incompatibilitatii ministrului culturii Mircea Diaconu cu aceasta functie nu este inca in ziare decat ca stire de ultima ora. Numele lui apare insa foarte des in grupajele care se refera la Institutul Cultural Roman. In Adevărul, Grigore Cartianu il considera, citam, „un personaj chiar mai jalnic decat corifeii restauratiei. Actorul a incercat o diversiune de doi lei declarand ca institutia functioneaza in ilegalitate, pentru ca cele doua posturi de vicepresedinte sunt facute prin decizia presedintelui ICR Horia Roman Patapievici”. Cartianu corecteaza acest neadevar, ca si pe celelalte rostite de oamenii puterii, in apararea unei ordonante de urgenta care a starnit reactia masiva a societatii civile, in special a oamenilor de cultura.
Cristian Tudor Popescu scrie in gandul.net ca, daca ar fi vorba de ICR si de activitatea lui in aceasta ordonanta, el insusi ar protesta in strada. Numai ca, in opinia sa, e vorba doar de Horia Roman Patapievici, pe care il numeste „un activist politic josnic, platit din ban public, si care trebuia demis de mult.” Popescu adauga si un PS articolului sau: nu se pronunta in problema plagiatului lui Victor Ponta, pentru ca prestigioasa revista stiintifica Nature, care l-a semnalat, nu ar fi prezentat si documentele, ceea ce, citam, „nu e catusi de putin stiintific.”

Atentie se acorda azi si evolutiilor din Partidul Democrat Liberal, care si-a stabilit alegeri pentru o noua conducere, dupa demisia echipei lui Emil Boc. Andreea Pora arata in revista 22 ca singura varianta cat de cat promitatoare ar fi o combinatie intre Vasile Blaga, politician cu buna sustinere inauntrul formatiunii, si pedelistii reformatori, precum Monica Macovei sau Cristian Preda, langa care s-ar putea alatura, intr-o alianta, si celelalte miscari de dreapta inca in formare.
XS
SM
MD
LG