Linkuri accesibilitate

Euro 2012: Sferturi fără gazde


Faza grupelor s-a încheiat, iar gazdele, Polonia şi Ucraina, au fost eliminatei.


Ieri s-au jucat ultimele meciuri din grupe. Ucraina – Anglia şi Suedia – Franţa. Cu prima şansă porneau favoritele Anglia şi Franţa, ucrainenii aveau nevoie de victorie pentru a se califica, pe cînd suedezii nu mai aveau în aparenţă nici o miză fiindcă nu acumulaseră puncte.

Ei bine, tocmai cei care fuseseră eliminaţi - suedezii - au şi jucat cel mai bine. Suedezii au învins Franţa cu 2-0, au jucat frumos şi ofensiv şi au plecat de pe teren mulţumiţi. Iată că eliminarea din competiţie nu e un motiv pentru a nu mai juca cu însufleţire. Au arătat-o ieri suedezii care totuşi părăsesc turneul şi cu gustul amar al neîmplinirii. Puteau în fond să facă puncte şi cu ucrainenii, şi cu englezii, şi s-ar fi calificat atunci.

„Cocoşul galic”, pe de altă parte, a cam decepţionat. Iese că francezii nu au luptat în meciul decisiv şi, dacă în celălalt meci Ucraina învingea 1-0, nici nu se calificau. Oricum, faptul că au pierdut cu Suedia îi va costa scump. Se vor întîlni în sferturi cu Spania.

Anglia şi Ucraina n-au făcut un meci spectaculos. Britanicii au învins, cu o apărare bine organizată şi profitînd de o greşeală uriaşă a portarului Piatov. Dar puteau şi să nu învingă dacă arbitrul ar fi validat golul ucrainenilor care mi s-a părut corect. Anglia va juca în sferturi cu italienii şi nu sînt sigur că va învinge. Englezii nu au mai ajuns demultişor în semifinalele unui turneu final, iar italienii sînt în formă.

Aşadar, faza grupelor s-a încheiat. Gazdele – Polonia şi Ucraina – au fost eliminate, confirmînd pronosticurile celor mai mulţi specialişti. De mîine încep sferturile şi toată lumea speră că ele vor însemna un fotbal de o calitate superioară celui din grupe. Am aflat că antrenorul selecţionatei Moldovei a fost la meciul Anglia – Ucraina, echipele cu care moldovenii vor juca în viitoarele preliminarii. Să sperăm că ceea ce a văzut domnul selecţioner i-a insuflat optimism. Meciul din 7 septembrie cu Anglia nu e atît de departe.
XS
SM
MD
LG