Linkuri accesibilitate

Fostul premier român Adrian Năstase a încercat să se sinucidă


Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție de la Bucureşti a deschis o anchetă penală.

Parchetul a confirmat că fostul prim ministru al României Adrian Năstase a încercat să se sinucidă prin împuşcare în momentul când poliția s-a prezentat cu mandat de aducere la locuința sa, pentru a-l duce în arest. Fostul premier al României Adrian Năstase a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casație şi Justiție de la Bucureşti la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii". El fusese acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea Partidului Social Democrat, aflat acum la guvernare în România alături de Partidul Național Liberal, în cadrul Uniunii Social-Democrate-USL. Detalii despre sentința pronunțată miercuri de Curtea Supremă din România de la Sabina Fati.

De opt ani Comisia Europeana asteapta „pestii mari” ai coruptiei romanesti, in timp ce judecatorii autohtoni au preferat sa se concentreaze pe „plevusca”, de aceea decizia Inaltei Curti de Casatie si Justie (ICCJ) de condamnare a fostului premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare si suspendarea dreptului de a candida si de a fi ales intr-o functie publica inca doi ani dupa expirarea pedepsei a luat prin surprindere intreaga clasa politica de la Bucuresti.

Este pentru prima data in istoria post-comunista a României cind un politician de rang atit de inalt este pedepsit cu inchisoare in circumstante electorale atit de favorabile: Uniunea Social-Liberala (USL) aflata la putere in România de aproape doua luni a reusit la alegerile locale din 10 mai sa cistige mai mult de jumatate din voturile romanilor.

Adrian Nastase (62 de ani) este inca presedintele Consiliului National al socialistilor, adica institutia care conduce partidul intre doua congrese, iar citiva colegi din PSD (Partidul Social Democrat) au incercat sa-i faca procesul mai usor de cind s-au instalat la putere. E posibil ca judecatorii de la Inalta Curte sa fi fost iritati de miscarile brutale din zona executiva, dar in acelasi timp este foarte clar ca magistratii romani au vrut sa dea un exemplu, in asa fel incit politicienii care mai vor sa profite de pe urma functiilor pe care le detin, sa fie infricosati de perspectiva puscariei.

Procesul in care a fost condamnat fostul premier Adrian Nastase este si singurul care se refera strict la o campanie electorala din Romania. Este vorba despre asa numitul dosar „bani pentru partid” in care a fost condamnat fostul premier, care inainte de alegerile din 2004, cind era prim-ministru si care a reusit sa ascunda operatiunea de stringere de fonduri pentru campania sa electorala in spatele simpozionului „Trofeul calitatii in constructii” unde taxele pentru partipanti erau de 125 de euro pentru persoane fizice si 400 de euro pentru persoane juridice. Conferintele erau organizate de Inspectoratul de Stat in Constructii, iar multi dintre participanti proveneau din institutii sau companii publice. Altfel spus campania pentru prezidentialele de acum opt ani a fostului premier Adrian Nastase era finantata indirect de stat.

In total au fost strinsi pina spre finele lui 2004 mai mult de 1,6 milioane de euro, potrivit procurorilor romani anticoruptie. Procesul a durat trei ani si a avut aproape 50 de termene, inainte de primirea condamnarii.

Din momentul pronuntarii condamnarii de catre judecatori, fostul premier are un ragaz de 24 de ore pentru a se prezenta la Directia de cercetari penale a politiei, numai ca lui Adrian Nastase nu i-a fost lasat acest rastimp, ci politistii au ajuns mult mai repede acolo, pentru a-i prezenta mandatul.
XS
SM
MD
LG