Linkuri accesibilitate

Dacă Victor Ponta ar şti să facă lucrurile altfel, poate că le-ar face. Nu ştie însă (Ev. Zilei)


Din două institutii neutre ca interes, şi zero ca şi castig electoral, ICR şi TVR devin două găuri negre (România Liberă).

„Dacă Victor Ponta ar sti sa facă lucrurile altfel, poate ca le-ar face. Nu stie insa – are in pori metodele pe care le-a deprins de la FSN. Problema este ca orice copie rateaza originalul, iara daca lui Ion Iliescu i-a iesit, nu inseamna ca si el, Victor Ponta, va ramane in istorie”, scrie Magda Gradinaru intr-un comentariu preluat de Evenimentul Zilei dupa site-ul Contributors. Comentatoarea considera ca atacarea grotesca a intelectualilor (aluzie la ordonana care trece Institutul Cultural Roman de sub autoritatea presedintelui Romaniei in subordinea Senatului) nu poate fi iertata. Dupa cum nici jignirea romanilor din strainatate, care devin, prin acest act normativ, simplu „material de propaganda”. Ordonanta modifica de fapt misiunea Institutului Cultural Roman: in loc sa se mai ocupe de promovarea culturii romane si a produselor ei in strainatate, pentru publicul din strainatate, ar urma sa se ocupe doar de alimentarea culturala a comunitatilor de romani de peste hotare. Miza - de acum celebrei - ordonante este, considera Magda Gradinaru, votul romanilor din diaspora, pentru ca la toamna sunt alegeri legislative si guvernul format de Uniunea Social-Liberala are nevoie de voturile lor. La alegerile precedente, aceste voturi l-au adus pentru a doua oara la Palatul Cotroceni pe presedintele Traian Basescu, iar la guvern – Partidul Democrat Liberal, care l-a sustinut.

Alina Mungiu-Pippidi considera, la randul sau, total neavenita ordonanta de urgenta data de cabinetul Ponta. ICR-ul nu era in niciun fel o urgenta (din acest unghi, ordonanta ar fi neconstitutionala, si lucrul i-a fost transmis Avocatului Poporului). Ea se inscrie intr-o incredibil de inabila politica de restauratie, pe care o duce actuala putere. Alina Mungiu-Pippidi foloseste si schimbarea de conducere de la televiziunea nationala, pentru a ilustra acest lucru. Ca si la ICR, si la stirile TVR lucrurile erau absolut in regula, cele doua structuri functionau cu profesionisti onesti, precum, spune autoarea articolului, Horia Roman Patapievici (la ICR) sau Alexandru Lazescu si Rodica Culcer, Mihai Constantin, Mihai Radulescu la TVR. Citam: “Din două institutii neutre ca interes, şi zero ca şi castig electoral, ICR si TVR devin doua gauri negre care atrag si devora in ritm accelerat popularitatea noului regim (...)Mare strateg trebuie sa fii ca sa pierzi pacea dupa ce ai castigat razboiul” – este concluzia acestui articol din România Liberă.

În Adevărul, Ramona Ursu crede ca presedintele României a coborat mult sub nivelul institutiei pe care o reprezinta punand la cale, din umbra, dezvaluirea unui posibil plagiat in lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta. In schimb, Victor Ponta nu mai are nicio indreptatire sa ocupe aceasta functie.„Nu poti conduce, reprezenta, lua decizii pentru o tara intreaga daca esti un plagiator.” Acest nou scandal se alatura dosarului „subordonarea politica a ICR”, ca episoade din razboiul dur dintre presedinte si noua majoritate parlamentara, reprezentata de premier.
XS
SM
MD
LG