Ministrul economiei Valeriu Lazăr va conduce o delegaţie întreagă la Forumul economic de la Sankt Petersburg, Davos a la russe, lansat de preşedintele Vladimir Putin tocmai ca replică la reuniunea occidentală. Invitaţii personale au primit şi socialiştii Zenaida Greceanîi şi Igor Dodon. În ce constă importanţa şi care este ponderea Formului? Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor internaţionale de ştiri:
Forumul este în primul rând o şansă pentru Rusia de a atrage investitori străini importanţi. Iar în contextul actual, al realegerii lui Putin ca preşedinte, este un test al încrederii pieţelor financiare internaţionale în rocada de la Kremlin.
Noul-vechi preşedinte rus va avea o şansă să-şi prezinte planurile pentru următorii ani, precizează agenţie Reuters. Numai că economia Rusiei nu creşte la fel de viguros ca alte economii emergente. Mai mult, în ultimul timp, creşte vertiginos volumul banilor scoşi din bănci. Dacă în 2011 au fost retrase 80 de miliarde de dolari, anul acesta, numai în patru luni, s-au retras mai mult de 46 de miliarde de dolari.
Cu toate acestea, ministrul adjunct al economiei, Stanislav Voskresensky, organizatorul Forumului, crede că fuga de capital este provocată de criza din zona euro mai mult decât de temeri legate de viitorul economic al Rusiei.
Ce aşteaptă investitorii străini? Peter Westin, expert financiar la firma de investiţii Aton din Moscova, crede că „acum după realegerea lui Putin, vor promisiuni concrete că economia va fi liberalizată”. Aşteaptă mai multe privatizări, măsuri eficiente de luptă împotriva corupţiei şi o temporizare a fugii de capital.
Privatizarea s-a blocat pentru moment, după ce s-a anunţat punerea la vânzare a unei părţi din Sberbank, intenţie care încă nu s-a materializat. Iar în timp ce guvernul rus vrea să convingă investitorii că pot profita de un climat economic mult mai bun, concernul BP anunţă că-şi vinde participarea în firma ruso-britanică TNK-BP. Este vorba de acţiuni în valoarea de 30 de miliarde de dolari într-o afacere foarte lucrativă dar extrem de complicată din cauza relaţiilor tensionate dintre britanici şi partenerii ruşi.
Nici piaţa financiară rusă nu arată foarte încurajator, în acest moment: bursa a pierdut 32 la sută de la victoria lui Vladimir Putin. Preţul barilului de petrol a căzut cu 16 la sută, o pierdere semnificativă pentru o economie care depinde în cea mai mare parte de exportul de energie. Aşa că Forumul de la Sankt Petersburg va încerca să pună un pic de „strălucire şi glorie” pe un tablou destul de gri.