Linkuri accesibilitate

Cum pot deschide o afacere în țara lor moldovenii reîntorşi din străinătate


Business Consulting Institute de la Chişinău oferă soluții.

Obosiţi de munca peste hotare şi mânaţi de criza europeană, o parte dintre moldoveni se hotărăsc sa revină acasă şi cu banii adunaţi să deschidă o afacere. Aici beneficiază de susţinerea organizaţiei Business Consulting Institute, care de doi ani îi ajută să scrie un plan de afaceri şi să urgenteze procedura de legalizare a întreprinderii. Diana Răileanu a stat de vorbă cu unii dintre ei şi relatează.

Gheorghe Tiron este din oraşul Hânceşti şi în 1997 a plecat să muncească în Italia. Mai târziu a revenit acasă şi a hotărât să pună pe picioare o întreprindere de producere a mobilei. Iată câteva lecţii pe care le-a învăţat Gheorghe de cînd s-a întors din străinătate:

„O întreprindere ca să o faci, ca să o pui pe picioare pe loc, aici, trebuie timp, trebuie bani. La noi nu e stabil nimic. Azi e una, mâine e alta. Noi ne culcăm cu o lege, ne sculăm cu alta.”

Europa Liberă: În Italia altfel se fac afacerile?

„Da. Acolo e cu mult mai simplu, si contabilităţile sunt mai simple. Nu sunt atîtea cerinţe, atâtea controale.”

Diana Balan
Diana Balan
Unii moldoveni aleg să iniţieze afaceri cu banii pe care îi primesc de la rudele de peste hotare. Printre ei şi Diana Balan din raionul Criuleni care anul trecut şi-a deschis o întreprindere de producere a brichetelor din paie sau aşa numita biomasă. Tânăra spune că înainte de a se avânta în business a măsurat de şapte ori:

„Aveam o sursă de bani şi mă gândeam ce să fac? Să investesc în casă sau să investesc în afaceri? M-am gândit, dacă investesc în casă, banii i-am închis acolo şi ce mă fac? Aşa că banii trebuie să aducă întotdeauna bani. La început o să fie greu clar lucru, o să fiu în minus, dar trebuie să le arătăm celor de sus, de la conducere, că noi putem să facem multe şi să ne susţină.”

Diana a învăţat că tinereţea este un obstacol pentru cei care vor să-şi deschidă afaceri în Republica Moldova.

„Ca să iei un credit trebuie să ai gaj. De unde noi, tinerii, să avem gaj dacă nu avem casă, nu ni s-au dat loturi de pământ, iar cadrul legal este foarte greu ca să iniţiezi acum o afacere? Mai ales pentru tineri. Sunt aceleaşi condiţii atât la un începător cît şi la unul care are deja afacere bine pusă pe picioare de ani de zile.”

Liviu Andriuţă
Liviu Andriuţă
Acum doi ani, organizaţia Business Consulting Institute a lansat proiectul „Încurajarea utilizării inovatoare a remitenţelor în investiţiile rurale productive”. Astfel, aproape 500 de moldoveni care au obţinut bani muncind peste hotare au beneficiat de îndrumarea consultanţilor. Liviu Andriuţă, directorul executiv al organizaţiei e de părere că moldovenii care au muncit peste hotare ar fi mai avantajaţi faţă de cei de acasă şi iată de ce:

„Persoana care se duce peste hotare este învăţată să muncească şi când vine acasă el deja începe să aplice abilităţile pe care şi le-a format acolo. Ei vin cu idei noi, cu tehnologii noi, persoana a văzut o metodă de creştere a roşiilor, a castraveţilor, vine aici şi îl aplică în practică. Poate secretul nu îl divulgă la toţi, încearcă să îl păstreze pentru dânsul, dar îl aplică.”

L-am întrebat pe preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu, de ce calităţi are nevoie un viitor antreprenor ca să reuşească în afaceri?

„Trebuie să te gândeşti bine înainte a porni în afaceri, ce domeniu îl cunoşti şi să ştii că eşti încadrat într-o bătaie de cursă lungă. Trebuie să poţi suporta birocraţia şi toate exibiţiile guvernamentale. În condiţiile acestea, dacă eşti gata să înfunţi aceste obstacole, înseamnă că vei reuşi.”

Business Consulting Institute nu ar fi singura organizaţie care încurajează moldovenii de peste hotare să-şi investească banii într-o afacere, acasă. În programul „Pare 1+1”, spre exemplu, guvernul promite să adauge un leu la fiecare leu investit de gasterbaiteri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG