900 de absolvenţi ai Şcolii Masterale de Excelenţă în Economie şi Business, care activează în cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei, şi-au primit sâmbătă diplomele. O parte din ei au deja o slujbă, dar au considerat extrem de necesară aprofundarea cunoştinţelor economice. Ce perspective noi le oferă diploma de masterand, a încercat să afle stagiara noastră Tamara Grejdeanu.
Un masterat în economie este un as în plus, vorba cunoscutului politician, pe care însă nu îl ţii în mânecă, ci îl scoţi la vedere. Astfel aş rezuma eu argumentele mai multor tineri cu care am stat de vorbă imediat după ceremonia de înmânare a diplomelor. Mulţi dintre ei au avut, timp de doi ani, mai multe tentative de angajare care au eşuat, întâi şi întâi, din lipsă de experienţă profesională. E şi cazul Anei Zaharia, ea spune că deşi a învăţat să administreze afaceri este încă neîncrezătoare în şansele ei de a pune în aplicare cunoştinţele economice:
,,Deja avem gânduri mai serioase pentru viitor, dar e foarte greu să ajungi să activezi în sfera economică fiind tânăr specialist şi începând de la zero. Rar care aud că lucrează într-adevăr pe specialitate, mai mulţi peste hotare, asta-i situaţia noastră la momentul actual.”
Directoarea Şcolii Masterale de Excelenţă în Economie şi Business, Angela Casian ne spune că doar o treime din tinerii care vin la masterat nu se arată foarte motivaţi, ceilalţi sunt conştienţi că au nevoie de studii pentru a fi mai dotaţi şi mai pregătiţi atunci când se întâlnesc cu angajatorii, astfel încât lipsa de experienţă să nu fie o piedică pentru a obţine un loc de muncă:
,,Ar fi de dorit să se implice statul stimulând cumva angajatorii să angajeze persoane tinere care nu au experienţă. Mare parte din angajatori, dacă nu au experienţă cel puţin trei ani în domeniu, nu doresc să angajeze tineri, este o problemă cum să capeţi această experienţă dacă nu te poţi angaja, şi atunci trebuie să te ajuţi singur pe tine, asta îi regulă în economie. Omul dacă are spiritul acesta de tânăr, activ, dornic să facă ceva el reuşeşte în orice anturaj.”
Irina Palade, este absolventa care îşi valorifică deja cunoştinţele la o bancă din Chişinău. Concomitent cu studiile de aici ea a urmat şi un program de masterat la o universitate din Franţa. Irina ne spune că experienţa de peste hotare a fost un impuls, să revină şi să se realizeze aici, în Republica Moldova:
,,Tinerii au şanse, principalul e să aibă o bună idee, să se implice şi să aibă încredere în forţele lor şi în capacitatea de a face ceva în ţara noastră. Dacă vom începe prin a fi mai bine pregătiţi din universitate, vom avea mai multe şanse să aplicăm aceste cunoştinţe şi să obţinem rezultate mai bune.”
Un alt absolvent cu merite, Corneliu Munteanu este conştient de greutăţile pe care le are un tânăr în ascensiunea profesională, dar este convins că trebuie să ai scopuri bine definite şi să munceşti mult pentru a reuşi:
,,Universitatea ne pregăteşte în mărime de 60-70 de procente, îmi este foarte dificil să apreciez astăzi o afacere proprie pentru că întâlnim foarte multe dificultăţi, mediul de afaceri din R. Moldova este unul specific şi trebuie să fii foarte, foarte descurcăreţ pentru a reuşi, însă nu neg o posibilitate de a iniţia o afacere, chiar cu susţinere din partea colegilor, prietenilor, părinţilor, sunt sigur că pot să mă descurc şi în Republica Moldova.”
Majoritatea proaspeţilor absolvenţi recunosc faptul că nu vor rata eventualele ocazii să plece peste hotare. Şi asta pentru că după mai mulţi ani de studii şi-ar dori o slujbă bine plătită. Şi dacă asta nu se întâmplă, sunt gata să pună diplomele la icoane şi să ia totul de la început.