Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Cele 100 de zile de preşedinte ale lui Nicolae Timofti şi semnalele bune privind integrarea europeană.

Redactorul şef de la cotidianul „Adevărul” Alina Ţurcanu spune că după 100 de zile de la învestire, al patrulea preşedinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti a demonstrat că se deosebeşte radical de predecesorii săi:

„Noi ne-am obişnuit să vedem în această funcţie un om care oferă foarte des spectacol, generează subiecte de presă, face declaraţii tari. Pe cînd domnul Timofti a ales să fie un preşedinte cuminte, calm, să nu iasă foarte des în faţa presei şi să comenteze orice. Din cauza asta poate a creat impresia că nu este atît de vizibil. Uneori parcă nici el nu înţelege care este rostul lui în această funcţie. Mulţi spun că preşedintele Timofti nu este cunoscut nici măcar de poporul pe care îl conduce este mult adevăr în asta. Dar dacă ne gîndim că în Italia, bunăoară, preşedintele e la fel de invizibil atunci poate că trebuie să spunem că e o normalitate. Preşedintele poate ar trebui să se implice mai mult în medierea relaţiilor dintre putere şi opoziţie, ceea ce şi-a propus cînd a fost ales în funcţia respectivă. Deocamdată nu vedem nimic în acest plan. A ratat dacă putem spune aşa rolul de mediator dintre putere şi opoziţie. Totodată nu e prea vizibil pe plan extern. A fost în cîteva vizite peste hotare, dar prezenţa lui a fost una palidă.”

În opinia redactorului şef al postului Radio Chişinău, Cătălin Gomboş, odată cu trecerea la cea de doua fază de negocieri cu UE privind liberalizarea regimului de vize coaliţia de guvernare trebuie să dea dovadă de mai multă voinţă politică:

„Pentru că vorbim deja de reforma sistemului care merge mult mai greu, cel puţin aşa s-a văzut din experienţa din România, dar şi din alte ţări care au urmat parcursul integrării europene. Pe de altă parte este foarte important ca autorităţile au voinţă politică reală de reformă şi de acest lucru probabil că depinde într-o măsură mai mare sau mai mică chiar viitorul partidelor care compun actuala alianţă de guvernămînt. Este adevărat că autorităţile de la Chişinău s-au arătat optimiste că va fi liberalizat regimul de vize undeva pe la sfîrşitul anului viitor. Însă dacă reformele nu vor fi implementate acest lucru ne se va întîmpla şi s-ar putea să-i coste în alegeri şi alegerile se apropie.”

Editorialistul de la trustul de presă „Jurnal” Nicolae Negru notează că Occidentul ia în serios rezultatele Republicii Moldova dar şi dorinţa de a se integra în Uniunea Europeană, dovadă fiind şi anunţata vizită a cancelarului Germaniei Angela Merkel:

„Sunt semnale foarte încurajatoare. Înseamnă că mergem pe drumul cel bun, suntem apreciaţi. Înseamnă că Ministrul de externe Iurie Leancă şi primul ministru Vlad Filat îşi fac bine treaba în exterior. Vorbele lor, sau mai bine spus vorbele guvernării coincid cu faptele. Adică Occidentul, Berlinul, Bruxelles-ul constată o corespondenţă între vorbe şi fapte. Şi asta nu poate decît să ne bucure. Deocamdată e doar o victorie simbolică. Dar aşteptăm, dacă vom îndepli şi celelalte condiţii înseamnă că se va materializa.”
XS
SM
MD
LG