Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Bucureşti a luat act de cererea de suspendare a preşedintelui Băsescu


T. Băsescu: este o încercare de subordonare a justiţiei.


Parlamentul de la Bucureşti a luat act de solicitarea Uniunii Social-Liberale din România de suspendare preşedintelui Traian Băsescu.

Documentul USL, care e alcătuită din Partidul Social-Democrat, Partidul Naţional Liberal şi din Partidul Conservator, fusese depus miercuri la Parlament.

Solicitarea vorbeşte despre 7 motive pentru care şeful statului român trebuie suspendat, între care şi acela că ar fi încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei.

Cererea de suspendare a fost citită joi în plenul Parlamentului de senatorul PSD Toni Greblă:

„Acţiunile sale nu doar că au fost în afara Constituţiei şi au fost lipsite de legtimitate democratică, dar au avut drept consecinţă scăderea nivelului de trai al populaţiei, şi aruncarea ţării într-o criză economică profundă şi prelungită. Se poate spune că preşedintele Traian Băsescu a încercat în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc şi prin încălcările repetate al Constituţiei să îndrepet regimul politic românesc către unul prezidenţial, de conducere unuipersonală în care preşedintele decide totul prin uzurparea atribuţiilor celorlalte instituţii fundamentale.”

După citirea cererii de suspendare a luat cuvîntul preşedintele Traian Băsescu, care a început prin a spune că doreşte să ia parte la dezbaterea acestui document, deoarece el a fost doar citit joi în legislativ, nu şi dezbătut.

Traian Băsescu a afirmat că documentul are patru obiective, trei de fond şi unul conjuctural:

„Primul este punerea sub controul PSD şi PNLŞa instituţiilor statului şi în mod dsosebit a justiţiei. Al doilea obiectiv este subordonarea tuturor instituţiilor statului către partid prin încălcarea gravă a Constituţiei şi a legilor ţării. Cel de-al treilea obiectiv este legat de nepunerea în aplicare a Referndumului din noimebrie 2009, prin care poporul în numele căruia PNL şi PSD afirmă că a declanşat procesul de suspendare a preşedintelui a votat cu 85 la sută pentru Parlament unicameral şi pentru 300 de parlamentari. Acestea sunt motivele de fond pentru care doriţi suspendarea preşedintelui României. Aveţi şi unul conjunctural: primul minsitru pe care l-aţi furnizat ested ja recunosut în toată Europa şi şi dincolo de ocean ca prim ministru copy and paste.”


Şeful statului român a cerut apoi parlamentarilor ca la referendumul privind suspenaderea preşedintelui să supună la vot şi transformarea parlamentului într-unul unicameral, şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

În replică la această propunere, proaspărul şef al Senatului Crin Antonescu a declarat mai tîrziu presei că este acceaşi încercare de a lega două teme compket distincte.

Tot joi, Parlamentul de la Bucureşti a votat să dea Curţii Contituţionale timp pînă vineri la prînz să se pronunţe cu privire la cererea de suspendare a preşedintele Traian Băsescu.

Va fi însă vorba doar de un aviz consultativ, pentru că ieri guvernul Victor Ponta a retras prin Ordonanţă de Urgenţă dreptul Curţii Constituţionale de a aviza deciziile Parlamentului.

Între timp, au continuat reacţiile internaţionale la criza politică din România.

Agenţia France Presse citează o declaraţie de la ministerul francez de externe în care se cere Guvernului României să respecte valorile democratice şi statul de drept.

„Toate statele membre ale Uniunii Europene sînt în mod natural obligate să respecte valorile democratice şi statul de drept, dar şi echilibrul puterilor în cadrul instituţiilor", a declarat purtîtorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe de la Paris, Bernard Valero, răspunzînd în cadrul unei conferinţe de presă unei întrebări legate de lipsa de reacţie de pînă acum a Franţei la evenimentele din România.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat presei de la Bucureşti, citez potrivit Hotnews.ro: „Am verificat, nu este nici o declaraţie a ministerului francez de Externe, a fost purtătorul de cuvînt al MAE francez care a spus un lucru care e valabil pentru toate statele europene; nu s-a adresat mie sau Guvernului”.

Să consemnăm şi o declaraţie a ambasadei germane la Bucureşti.

Citez din nou potrivit Hotnews.ro: „Guvernul Federal observă cu atenţie recentele evoluţii din politica internă a României şi se aşteaptă ca partidele şi institutiile politice din România să acţioneze bazându-se pe principii democratice şi ale statului de drept, chiar şi în contextul acestei situaţii tumultuoase. Acest fapt vizează, îndeosebi, şi respectarea independentei Curţii Constituţionale a României. Europa este o comunitate de valori care trebuie să funcţioneze în litera legii, dar şi în spirit democratic.”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG