Recent un coleg ceh îmi povestea că a fost acceptat la Facultatea de drept de la Universitatea Carolină din Praga, iar fericirea lui era mare pentru că el se număra printre cei 600 de candidați acceptați din cei 3800 care au aplicat. Îmi spunea că studiile la universitățile de stat din Cehia sunt gratuite atunci cînd ești acceptat pentru prima dată, însă dacă ai fost acceptat anterior la o universitate și aplici pentru a doua oară și ești acceptat, atunci studiile sunt cu taxă.
Taxa pe care trebuie s-o plătească colegul meu este de 10 mii de coroane cehe (390 euro) pe semestru, iar studiile la drept durează 5 ani de zile. Ca să fie acceptat a trebuit să dea examene de intrare care, după spusele lui, au constat mai mult in teste de logică.
După cum vedem la facultatea de drept au fost acceptați doar 16% din cei care au aplicat. La alte universităţi, cum este cea tehnică din Praga, sunt acceptaţi toţi în primul semestru fără examene de intrare, însă numărul studenţilor ajunge practic să se înjumătăţească după fiecare alt semestru. Astfel, din sutele celor care aplică reuşesc să absolvească doar cîteva zeci pentru că programa de studiu este destul de grea și nu sunt foarte mulți cei care s-o poată însuși. Aceste reguli fac sistemul de învățămînt ceh destul de riguros, iar calitatea studiilor mai bună.
Revenind la sistemul de învăţămînt din Republica Moldova şi făcînd abstracție de corupția puternic înrădăcinată, mă întreb totuşi cum am putea reforma învățămîntul astfel ca toți copiii să benefecieze de studii de o calitate mai bună? E bine să pornim de la premiza că nimănui nu trebuie să i se îngrădească dreptul la studii prin micşorarea numărului de locuri la instuţiile solicitate, însă în acelaşi timp nimeni nu trebuie să sfideze rigorile sistemului de învăţămînt.
Este adevărat că pe alocuri materia de studiu este cam învechită şi nu este actualizată, bibliotecile nu sunt înzestrate cu literatura suficientă, însă nu aceasta este problema. În zilele de astăzi copiii sunt foarte mult sustraşi de la procesul de învăţare de jocurile la calculator sau pe mobil, de reţelele de socializare şi de tot ceea ce este legat de tehnologiile informaţionale.
Pentru a-i trezi puţin la realitate cred că este absolut necesar ca tinerilor de astăzi să li se ofere și „oportunitatea” de a repeta anul de studii atunci cînd nivelul la care au însușit materia nu corespunde cerințelor. Acest lucru ar fi un impuls suficient de puternic pentru a motiva pe toți ceilalți de a mai lăsa jocurile de calculator și rețelele de socializare și a se apuca serios de carte.