Linkuri accesibilitate

De ce instrumentele fiscale stimulează economia gri?


„Contramăsurile nu se aplică din cauza protecţionismului”, spune expertul Gheorghe Costandachi de la IDIS Viitorul.


Apărându-şi politicile fiscale pentru anul viitor, Ministerul Finanţelor a spus că începând cu 2013 va aplica reguli clare şi echitabile în raport cu agenţii economici. 30 de asociaţii de business reunite într-o platformă comună au spus însă astăzi la o conferinţă organizată de IDIS „Viitorul” că administrarea fiscală va rămâne la fel de proastă, pentru că au obosit să tot gândească măsuri care nu sunt luate în seamă de autorităţi. Liliana Barbăroşie a întrebat un expert al IDIS Viitorul ce are în vedere mediul de afaceri atunci când vorbeşte despre plăgile administrării fiscale moldoveneşti.

Când spune „administrare fiscală proastă”, mediul de afaceri are în vedere măsuri care compensează gaura provocată bugetului de economia gri prin venituri din amenzi şi penalităţi, explică Gheorghe Costandachi, expert al IDIS „Viitorul”.

Este politica fiscală pentru anul viitor o excepţie? Nicidecum, spune Gheorghe Costandachi, pentru că asta ar însemna ca documentul să încurajeze afacerile curate, ceea ce nu se poate spune despre regulile preconizate pentru 2013:

Gheorghe Costandachi
Gheorghe Costandachi
„Nu se lărgeşte baza impozabilă. Trebuie să spunem: gata, fraţilor, daţi să facem regulă în afaceri. Daţi să lărgim baza impozabilă, prin reducerea şi facilitarea businessului mic şi mijlociu. Întreprinderea nou formată, care are intenţia de a produce bunuri, stă într-o poziţie mult mai teribilă decât cel care deja are anumite venituri. La materia primă el trebuie să plătească TVA înainte de a produce bunuri, deci creditează statul. Dar asta e a doua impunere, pentru că prima este la transportarea materiei prime. El plăteşte servicii la transport în care deja este aplicat TVA. Şi când vine momentul să vândă marfa acest agent nou nu poate s-o facă: nimeni din agenţii de pe piaţă nu vor să achiziţioneze marfa dacă nu este aparte pus TVA. Deci, a treia oară acest agent economic este lovit în cap. În cazul acesta, cel mai probabil scenariu este că el pleacă de la impozitare, prin economia tenebră. În aşa mod, prin instrumente fiscale businessul mic şi mediu pleacă în economia gri.”

Gheorghe Costandachi precizează că anual, în Republica Moldova apar şi dispar un număr similar de agenţi economici. Ar fi, la părerea sa, cea mai relevantă dovadă a răspândirii fenomenului gri în economie:

„De ce la noi se înregistrează 5-6 mii de agenţi economic şi 5-6 se lichidează? Din cauza lichidării urmelor de neplată a impozitelor.”

Expertul spune că contramăsurile ar fi foarte simple şi la suprafaţă, dar că ele nu se aplică din cauza intereselor şi a protecţionismului:

„Trebuie să nu fie lobate interesele businessului mare de cei care stau la putere. Şi nu se va schimba nimic atâta timp cât vom avea la conducere oameni care îşi protejează business-ul. Atâta timp cât puterea îşi va vinde serviciile, atâta timp businessul nu se va dezvolta. Şi vreau să mai spun că presiunea fiscală în Moldova nu este mare, alta este mecanismul de aplicare a acestui sistem. Pentru că interesul agentului fiscal nu este să vină să controleze dacă aţi făcut corect sau nu, dar să aplice amenda, să vă sperie, ca să veniţi cu oferta şi el să plece mulţumit de la control,” mai spune Gheorghe Costandachi, expert al IDIS „Viitorul”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG