Majoritatea parlamentară a interzis astăzi folosirea simbolurilor comuniste secera și ciocanul în scopuri politice și a condamnat crimele regimului comunist sovietic. Alianța pentru Integrarea Europeană a finalizat în felul acesta o inițiativă a fostului președinte interimar, liberalul Mihai Ghimpu, lansată cu doi ani și jumătate în urmă. Partidul Comuniștilor condus de Vladimir Voronin este obligat să renunțe la simbolurile cu care câștigase de trei ori puterea din 2001 încoace. Comuniștii au criticat aspru votul de azi, spunând că scopul urmărit este distrugerea opoziției. Relatează Liliana Barbăroșie.
Partidul comunist din perioada sovietică, se spune printre altele în hotărârea Parlamentului, a fost organizatorul represiunilor şi deportărilor în masă, al colectivizării forţate şi foametei planificate, soldate cu sute de mii de victime. Urmând scopuri utopice şi substituind organele statale, regimul creat de acest partid a mutilat suflete umane, a desfigurat destine şi a marcat câteva generaţii, se mai arată în document.
Condamnarea acestuia este o obligaţie morală şi politică, menţionează în sfârşit documentul, care invocă, pe lângă o serie de rezoluţii europene, şi concluziile comisiei Cojocaru, care recomanda încă în 2010 această condamnare.
„Nu este o prioritate”, au spus democraţii sprijiniţi de liberal-democraţi la acel moment, fără a ascunde că decizia ar putea întări poziţia oponenţilor lor comunişti în ajunul scrutinului anticipat care urma să se producă cu câteva luni mai târziu.
Astăzi, însă, toate partidele de guvernământ au sprijinit iniţiativa liberalilor, atrăgându-şi astfel furia partidului comuniştilor de opoziţie, care s-au declarat direct vizaţi de această condamnare. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin:
„Acesta este un proiect de eliminare a noastră din câmpul electoral. Ce n-aţi face voi, pe noi oamenii ne cunosc. NIT-ul l-aţi înlăturat, acum aceste prostii le votaţi. Acestea sunt prostii, idiotism.”
Crimele despre care vorbeşte documentul ar fi doar o parte a paharului, şi-au explicat comuniştii indignarea, dar ar fi existat şi multe beneficii de la acel regim. La fel, ei au cerut majoritarilor să condamne şi regimul Antonescu, dacă tot sunt decişi să voteze, şi au atenţionat că decizia poate înrăutăţi relaţiile externe ale Republicii Moldova, mai ales cu Federaţia Rusă.
Vladimir Voronin a sugerat de asemenea că decizia ar fi fost inspirată din exterior: „Noi nu suntem oameni serioşi. Nu înţelegem ce facem. Mai mult, noi suntem dirijaţi din exterior. Ce mai trebuie să facem noi, să ne târâm poate în faţa acestor europeni?”
Iată cum şi-a apărat, însă, iniţiativa de la tribuna Parlamentului liderul liberalilor, Mihai Ghimpu: „Repet. Este vorba de crime. Şi mie îmi pare rău că voi, membrii PCRM care nu aveţi nimic comun cu crimele PCUS, vă opuneţi acestei hotărâri. Dimpotrivă, ar trebui să spuneţi: noi nu avem nimic cu totalitarismul, dictatorii şi călăii şi votăm. Dacă susţineţi acele crime, înseamnă că nu v-aţi schimbat.”
Condamnarea nu a fost sprijinită de nici unul din deputaţii care au părăsit în ultima vreme partidul comuniştilor. Igor Dodon a spus că întrevede în spatele acestei decizii o răzbunare cu opoziţia, iar Vadim Mişin, că decizia nu ar fi corectă din punct de vedere juridic.
Şi un liberal-democrat, fiul celui de-al doilea preşedinte moldovean, Chiril Lucinschi, cel care ar putea pleca ambasador la Moscova în locul lui Andrei Neguţă, s-a abţinut să voteze, pentru că, aşa cum a explicat dânsul, ar fi necesară condamnarea concomitentă a nazismului. De altfel, fracţiunea parlamentară a partidului premierului şi-a rezervat dreptul să vină ulterior cu un astfel de proiect.
Solicitaţi de noi după consumarea votului, de la care au plecat în semn de protest, comuniştii ne-au spus că vor depune o sesizare la Curtea Constituţională imediat ce va fi promulgată hotărârea şi că au de gând să invoce încălcarea separaţiei puterilor în stat. În opinia comuniştilor, pentru o astfel de decizie ar fi fost necesară mai întâi o condamnare în justiţie.
Pentru că parlamentarii au adoptat şi un amendament, prin care au interzis circulaţia simbolurilor comuniste din perioada sovietică, PCRM-ul, care nu a renunţat niciodată la acestea, va trebuie se pare s-o facă, aceasta fiind la părerea observatorilor, şi cea mai importantă valoare practică a deciziilor de astăzi.