Linkuri accesibilitate

Kofi Annan caută sprijinul Moscovei


Kofi Annan şi Serghei Lavrov
Kofi Annan şi Serghei Lavrov

Rusia acuză Occidentul că o şantajează ca să voteze noi sancţiuni împotriva Siriei.


Emisarul special pentru Siria, Kofi Annan se află în Rusia pentru discuţii legate de situaţia din Siria, descrisă deja drept o ţară „în plin război civil”. Dar şansele de a convinge Moscova să sprijine noi sancţiuni împotriva regimului de la Damasc sunt mici. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere:

La începutul discuţiei cu Kofi Annan, ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a plâns că Occidentul ar încerca să şantajeze Rusia pentru a obţine adoptarea unei rezoluţii ONU, prin care să fie impuse noi sancţiuni Siriei.

„Din păcate, observăm elemente de şantaj. Ni se spune: dacă nu aprobaţi o nouă rezoluţie ONU în baza capitolului 7 din Charta Naţiunilor Unite, atunci nu vom prelungi mandatul observatorilor internaţionali. Credem că este o strategie neproductivă şi periculoasă, pentru că observatorii nu pot fi folosiţi ca monedă de schimb” a mai declarat ministrul de externe rus.

Mai mult, Lavrov a atras atenţia că este absolut nerealist din partea Occidentului să se aştepte ca Rusia să ceară unui aliat tradiţional cum este Bashar al Assad, să demisioneze.

Ministrul de externe rus a ţinut să reafirme că singurul interes al Rusiei este să evite deteriorarea situaţiei din Siria şi mai ales destabilizarea regiunii.

Misiunea celor 300 de observatori ONU, neînarmaţi, se încheie pe 20 iulie. De mult timp însă, majoritatea au fost retraşi din zonele de conflict. Acum, Crucea Roşie a decretat că întregul teritoriu al Siriei este cuprins de războiul civil. Toate părţile implicate în conflict trebuie să respecte legislaţia internaţională, a avertizat Crucea Roşie, altfel riscă să fie judecate pentru crime de război. Odată ce Crucea Roşie a clasificat luptele din Siria drept „conflict armat naţional ” intră în vigoare prevederile Convenţiei de la Geneva privind protejarea civililor pe timp de război.

Legislaţia internaţională, a precizat un purtător de cuvânt al Crucii Roşii, se aplică deja pentru diverse regiuni din Siria unde au fost încălcate grav drepturile populaţiei civile. Iar vinovaţii ar putea fi judecaţi pentru crime de război.

Până acum, Crucea Roşie considera că se poate vorbi de război civil numai în regiunile din jurul oraşelor Idlib, Homs şi Hama , centre ale confruntărilor dintre armata guvernamentală şi forţele rebele. Între timp, s-au intensificat luptele şi la Damasc, astăzi fiind înregistrate cele mai intense bombardamente. Corespondenţii de presă confirmă.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG