Linkuri accesibilitate

În aşteptarea scrisorii lui Ponta - UE din ce în ce mai neliniştită


Victor Ponta la Bruxelles, 12 iulie 2012
Victor Ponta la Bruxelles, 12 iulie 2012

Raportul de miercuri al Comisiei Europene asupra stării justiţiei în România ar putea fi influenţat de recentele evenimente de la Bucureşti.

Mâine este aşteptat la Chişinău premierul României, Victor Ponta. Astăzi el ar fi urmat să dea nişte informaţii în scris Comisiei Europene de la Bruxelles despre referendumul pentru suspendarea preşedintelui României şi despre cum ar urma el să se desfăşoare: potrivit prevederilor solicitate de Curtea Constituţională sau potrivit unei ordonanţe de urgenţă. De la Bruxelles, Dan Alexe relatează:

Surse europene au confirmat astazi la Bruxelles sosirea unui raspuns mai convingator al guvernului lui Victor Ponta, in urma severelor remarci facute la sfarsitul saptamanii trecute de catre presedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso. Pina in ultimul moment se crezuse azi ca Victor Ponta nu va raspunde, dupa ce vineri trimisese un raspuns formal si evaziv pe care Comisia a preferat sa il ignore.

Astazi, iritarea din ultimul timp în legatura cu atitudinea Bucurestiului se transformase în netã îngrijorare, întarindu-se suspiciunea cã premierul Ponta nu isi va tine promisiunea fãcutã joi personal presedintelui Comisiei Barroso de a raspunde urgent - în scris - listei de 11 puncte precise care rezumã exigentele Comisiei Europene în vederea restaurarii statului de drept în România.

Victor Ponta promisese ca va raspunde in scris a doua zi, vineri. Aparent, raspunsul a doua zi a fost atat de vag si nemultumitor, incat Comisia a preferat sa afirme ca nu s-a primit nimic de la Bucuresti. Intrebati in legatura cu asta, oficiali europeni au preferat sa spuna ca data fiind iminenta weekendului, Comisia va fi multumita si cu un raspuns scris care va ajunge in timpul zilei de luni.

Europenii cautau la rîndul lor sa cîstige timp pentru a intelege ce se intampla la Bucuresti, unde vineri premierul Victor Ponta declara ca a raspuns in scris cererilor Comisiei Europene si cã afacerea era inchisã; pe deasupra Victor Ponta nici macar nu l-a informat pe presedintele interimar Crin Antonescu de existenta acelei scrisori, ceea ce a dus la nefericitele declaratii ale lui Antonescu, care a negat pur si simplu existenta exigentelor Comisiei Europene.

Inainte de a afla continutul raspunsului guvernului de la Bucuresti, trebuie spus ca mijloacele de presiune ale Comisiei sint reduse. Raspunzand vag si evaziv, guvernul Ponta cauta sa castige timp pentru a ajunge la ceea ce il intereseaza cel mai mult - aproape exclusiv - in acest moment: referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Basescu.

Miercuri, Comisia Europeana isi va face public raportul asupra starii justitiei in Romania, raport ale carui concluzii vor fi in mod sigur influentate de recentele evenimente de la Bucuresti.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG