Linkuri accesibilitate

FMI recomandă „măsuri neconvenționale“ pentru salvarea euro


Concluziile ultimului raport al Fondului Monetar International (FMI).


Zona euro este în continuare în pericol, uniunea bancară este necesară, iar Banca Centrală Europeană trebuie să pompeze mai mulți bani-gheață în economie. Sunt câteva din concluziile unei noi evaluări a situației din zona euro, făcută de FMI și sintetizată de corespondentul nostru la Bruxelles, Dan Alexe.

Zona euro ramane foarte amenintata si se afla intr-un moment „critic“. Masurile care se impun ar trebui luate urgent, iar cea mai importanta din ele este trecerea la o uniune bancara a celor 17 tari care folosesc moneda unica europeana.

Acestea sînt concluziile ultimului raport al Fondului Monetar International (FMI), care mai spune ca masurile luate pina acum de guvernele europene pentru a stabiliza economia continentului, sau cel putin cea a zonei euro, au fost insuficiente si au esuat. FMI avertizeaza chiar in termeni limpezi ca zona euro s-ar putea destrama.

Uniunea bancara trebuie introdusă imediat, avertizează FMI, iar o prima masura ar trebui sa fie sporirea atributiilor Bancii Centrale Europene (BCE) care, pentru a mentine coeziunea zonei euro, ar putea coborî rata dobanzilor la imprumuturi, aplicand în acelasi timp ceea ce raportul FMI numeste „masuri neconventionale“.

Tradus in limbaj real, indemnul adresat de FMI tarilor care folosesc euro si Băncii Centrale Europene este sa renunte - cel putin temporar -, la dogma austeritatii si a pietei care se autoreglementeaza si sa aplice un control politic asupra capitalului.

Lucrul este o anatema potrivit canoanelor economice de pana acum, iar FMI, principalul propagator al traditionalelor teorii, nu o poate spune altfel decît acoperind indemnul sub valul retoric al expresiei „masuri neconventionale“.

Este evident ca o asemenea uniune bancara bazata pe interventia BCE si pe un control al circulatiei capitalurilor la scarã europeana nu ar putea decit sa irite profund Germania, care nu inceteaza sa promoveze o politica contrarie.

Schimbarea de atitudine a FMI se explica insã în primul rind prin faptul ca starea proasta a economiei europene incepe sa aiba efecte negative planetare, nelinistind chiar si guvernul SUA.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG